Nyheter Toppnyheter Världen

Australien stänger flyktingläger

Asylsökande försöker ta sig till Australien. Arkivbild.
Asylsökande försöker ta sig till Australien. Arkivbild.

Australien och Papua Nya Guinea har kommit överens om att stänga flyktinglägret för asylsökande på ön Manus. Vad som kommer att hända med de 800 människor som befinner sig i lägret är fortfarande oklart.

Lägret finansieras av Australien, som sedan 2013 inte tar emot några båtflyktingar i landet. Asylsökande och andra migranter skeppas i stället till Manus, som tillhör Papua Nya Guinea, eller till öriket Nauru.

Något stängningsdatum finns fortfarande inte och Australien kommer inte att låta några av personerna i lägret komma in i landet.

"Det har länge varit den här regeringens ståndpunkt att jobba tillsammans med Papua Nya Guinea för att stänga Manus och stödja de här människorna när de integreras in i Papua Nya Guinea eller återvänder till sina hemländer", säger Australiens migrationsminister Peter Dutton i en kommuniké.

Stängningen välkomnas av människorättsgrupper, men i Papua Nya Guinea finns ett missnöje med att flyktingar ska bosätta sig i landet och attacker på asylsökande har anmälts.

Uttalandet om stängningen kom strax efter en tidning publicerat läckta dokument som beskriver 2 000 fall av sexuella övergrepp, misshandel och självskadebeteende som ska ha ägt rum i det australiska lägret på Nauru.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset