Nöje Musik TV

Australiska fans i glädjeyra

Det firades flitigt i Australien trots att det blev en andraplats. Nadia Taylor (i mitten) och hennes kompisar har firat varje år tolv år i rad.
Det firades flitigt i Australien trots att det blev en andraplats. Nadia Taylor (i mitten) och hennes kompisar har firat varje år tolv år i rad.

Efter att ha haft ett järngrepp om förstaplatsen långt in i poängräkningen föll Australien på mållinjen. Trots det kunde många glädjas åt en stark andraplats i Eurovision song contest. – Det här är helt otroligt, säger australiska Nadia Taylor.

Australien vaknar upp till det överraskande beskedet: en andraplats i Eurovision song contest i Stockholm. Efter att ha haft järngrepp om förstaplatsen långt in i rösträkningen, kom Ukraina och Jamala, och snodde åt sig vinsten

– Vi trodde ärligt talat att vi hade vunnit. Vi tänkte herregud, vi kommer att vinna det här, vi kan inte tro att det är sant! Men vi är väldigt hedrade av en andraplats. Det är helt otroligt det här, säger Nadia Taylor, i Sydney, som är en av alla morgonpigga som har följt spektaklet live i Australien.

Tolvårig tradition

Redan klockan fem på morgonen lokal tid, inleddes festligheterna. Uppklädda som Eurovision-deltagare har Nadia Taylor och hennes vänner haft frukostfest med ost, kött och bakverk från hela Europa, och följt festligheterna på tv.

– Vi har Eurovision-fest varje år, det har vi haft i tolv år nu, säger hon.

Den ukrainska vinnarlåten har hon inte mycket positivt att säga om. Hon trodde mer att Ryssland var det stora hotet.

– Vi föredrar vår låt, den är mer "Eurovision" än Ukrainas. Men hon har en utmärkt röst, det har hon.

"Helt otroligt"

Men Nadia Taylor misströstar inte. Femma i fjol, tvåa i år – kanske kan Australien gå hela vägen nästa år, om de får vara med.

– Det är helt otroligt att vi får vara med i Eurovision. Jag vet att det är kontroversiellt i Europa att vi är med. Men vi känner oss nära Europa, vi har många européer som bor här. Vi älskar allt med Eurovision: musiken, kläderna och dansen, säger Nadia Taylor.

Maja Suslin/TT
Australiens Dami Im i Green Room under omröstningen i finalen i Eurovision Song Contest 2016 i Globen.