Nyheter Sverige

Automatväxlat tar över

Var tionde uppkörning görs nu i automatväxlad bil – en trend som Trafikverket tänker låta undersöka närmare. Arkivbild.
Var tionde uppkörning görs nu i automatväxlad bil – en trend som Trafikverket tänker låta undersöka närmare. Arkivbild.

Allt fler tar automatkörkort. Det är något flera bilskolor har märkt. Samtidigt går marknaden mer åt automatväxlat.– Det säljs fler automatbilar i dag, säger Mikael Högskoog på Motormännens Riksförbund.

Antalet personer som tar körkort för enbart automatväxlade fordon har fördubblats de senaste två åren, rapporterar SR Ekot. Samtidigt är för första gången majoriteten av nyregistrerade personbilar en automatväxlad bil.

Flen trafikskola i Södermanland har märkt av att fler nobbar manuell växellåda.

– Det blir bara fler hela tiden som vill ta automat, säger Erna Didic, receptionist på körskolan.

Stor efterfrågan

På Flen trafikskola är det främst personer som har svårt att hantera en manuell bil som väljer automatväxlat.

– Men åldern spelar också in. De som kommer från utlandet och folk över 50 år tar oftast automat, säger Didic.

Ringens bilskola i Stockholm instämmer. Där köptes den första automatbilen till körskolan in för tre år sedan.

– Nu har vi tre stycken. Förr i tiden såg man ner på att ta automatkörkort, men nu har det blivit normalt. Bilarna har också blivit bättre, säger Teresa Afonso, trafikskolechef på Ringens bilskola.

Per-Olof Nilsson, verksamhetsutvecklare på Trafikverket Förarprov, påpekar att marknaden går också åt mer och mer automatväxlat.

– Framför allt hybridbilar och elbilar är ju i princip bara automat, säger Per-Olof Nilsson, verksamhetsutvecklare på Trafikverket Förarprov.

"Bara att köra"

Nu ska trenden undersökas närmare i ett forskningsprojekt som ska bli klart i slutet av året. Än så länge kan man bara spekulera i orsakerna. Men Mikael Högskoog, pressansvarig på Motormännens Riksförbund, tror sig veta.

– Det är enklare att lära sig automatväxlad bil. Det är bara att gasa och bromsa. Bor du i en stad med mycket trafik är det en stor fördel. Då kan du fokusera på själva körandet, säger han.

Tidigare drog automatväxlade bilar betydligt mer. Nu är skillnaden mindre, enligt Högskoog. Däremot kör han själv inte automatväxlat.

– Nej, automatlådorna är fortfarande lite dyrare än en manuell. Men nästa gång får det bli en automat.