Utbildning Nyheter Världen Sverige Sverige-topp

Avbrott gör att språkkunskap dröjer

Det är först när flyktingarna får uppehållstillstånd som de kan börja på SFI. Arkivbild.
Det är först när flyktingarna får uppehållstillstånd som de kan börja på SFI. Arkivbild.

Det tar ofta flera år för flyktingar innan den första kursen i Svenska för invandrare (SFI) är avklarad. Särskilt lång tid tar det för kvinnor, visar en genomgång av Dagens Nyheter.

Den första SFI-kursen är den mest grundlägganden. Kursen riktar sig till de invandrare som har kort eller ingen skolgång från sina hemländer.

I genomsnitt tar det två år att genomföra kursen, enligt DN. Män har en snittid på 1,4 år medan det för kvinnor i snitt tar 2,5 år. Ett skäl är att många tar en paus från studierna för att sedan komma tillbaka. Avbrotten är vanligare för kvinnor, som ofta tar ut lång föräldraledighet, än för män.

– Detta är ett stort problem. Avbrotten förlänger i sig studietiden eftersom man tappar en hel del av språket när man är borta, säger Anders Fredrikson, områdeschef för SFI i Malmö, till tidningen.

Det finns inget krav eller mål om hur lång tid det ska ta från det att man kommer till Sverige tills dess att första SFI-kursen ska vara avklarad. För 20 procent av kvinnorna tar det mer än tre år. Motsvarande siffra för männen är 7 procent.

Det är först när flyktingarna får uppehållstillstånd som de kan börja på SFI. Men samtidigt får man inte ta ut föräldrapenning.

Totalt har DN granskat 3 299 elever som fått godkänt i SFI-kursen A 2015, och kontrollerat hur lång tid den tagit, från dess att personerna fick uppehållstillstånd tills de fick sitt betyg.