Nyheter Världen

Avfärdar förläggares "bekännelse"

En protest mot försvinnandena i Hongkong. Arkivbild.
En protest mot försvinnandena i Hongkong. Arkivbild.

Den svenska förläggaren och bokhandlaren Gui Minhai har framträtt i kinesisk statlig tv, där han sagt att han frivilligt överlämnat sig till myndigheterna för att sona ett brott. Men den påstådda bekännelsen ifrågasätts av människorättsorganisationer.

Nicholas Bequelin, Östasienchef hos Amnesty International, säger att framträdandet väcker fler frågor än svar.

– Ur rättslig synpunkt är videon värdelös. Vi kan inte utesluta att uttalandet gjordes under tvång, säger han, enligt nyhetsbyrån AFP.

Konsumentminister Per Bolund (MP) säger till AFP att Stockholm "är ganska oroat över utvecklingen" och efterlyser mer "öppenhet" från myndigheterna i Fastlandskina.

Ytterligare en svensk medborgare som arbetar för mänskliga rättigheter greps i Kina i januari. UD arbetar just nu intensivt med båda fallen.

– Sveriges engagemang för främjandet av respekt för mänskliga rättigheter i Kina är väl känt. Det är viktigt att organisationer och människor som arbetar med det får verka fritt, säger Karin Nylund, presskommunikatör vid utrikesdepartementet.

Gui Minhai försvann under mystiska omständigheter från sin lägenhet i Thailand i oktober. Fyra andra personer som arbetar i samma bokhandel i Hongkong, som säljer Pekingkritisk litteratur, har också försvunnit.