Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Avgörande roller för landslagsledare

Paul Balsom, en av många ledare kring fotbollslandslaget.
Paul Balsom, en av många ledare kring fotbollslandslaget.

20 landslagsledare finns på plats i Frankrike.

Alla med avgörande ansvar.

För fysiologen Paul Balsom & Co handlar EM om att skapa bra förutsättningar.

– Vi ska öka prestationen, säger han.

Förbundskapten Erik Hamrén bestämmer vilka som spelar, hur spelarna ska agera och allt som hör där till. Han är dock långt ifrån ensam på plats i Frankrike. Landslagets trupp består av 20 ledare, där alla har ansvar för olika områden.

Vid sidan av mer fotbollsinriktade ledare består truppen av läkare, naprapat, kock, säkerhetsansvarig, materialförvaltare, presschef...

Allt påverkar Erik Hamréns jobb, spelarnas miljö och lagets prestation. Helheten handlar om hur spelarna mår.

– Spelarna ska må bra, de ska prestera. Allt vi samlar in; ska han vila, ska han köra mer, mindre? Det ska hjälpa till med det, säger Paul Balsom, landslagets fysiolog.

Balsom hade en tongivande roll bakom kulisserna under Leicesters framfart till Premier League-titeln, som ansvarig för klubbens avdelning för idrottsvetenskap och prestationsanalys.

Dagliga kontroller

TT: Vad jobbar ni med under mästerskapet för att checka av hur de mår?

– Henning (Svendsen, kostrådgivare) kör lite urin, det är mer för att kolla vätskebrist och så. Vi gör det kanske med två, tre dagars mellanrum, säger Balsom.

– Vi har lite koll på vilopuls men egentligen när vi kollar vilopulsen är det för att få upp en spelare till ett rum, "Leffe" (Leif Swärd, läkare) träffar dem och frågar hur de mår. Det är mer att känna av och försöka få ur dem om det är något som inte är bra.

Paul Balsoms uppgifter består bland annat av att kartlägga hur spelarna har sovit, hur musklerna känns, ha koll på hjärtfrekvens och sammanställa gps-informationen från träningar och matcher.

– Hur man översätter det till verkligheten spelar roll. Risken är att det går för långt från verkligheten. För vi jobbar med människor och vi jobbar med idrott. Allt som vi samlar in ska hjälpa oss att ta bättre beslut, vetenskapliga beslut, förnuftiga beslut, objektiva beslut. Men det ska inte styra allt vi gör, säger han.

Dahans rörlighetsträning

Efter 1–1-matchen mot Irland i Paris handlar en hel del om att återhämtning för att vara redo till mötet med Italien på fredag.

Där har bland andra sjukgymnasten Rickard Dahan en stor roll i arbetet med sin dynamiska rörlighetsträning.

– Den är jätteviktig, men den är en del av hela upplägget. Det är där vi tycker att vi har så fantastiskt bra ledarskap. Alla hjälper till att coacha från sin ledarposition och Erik styr över skutan. Vi har oerhört stort utrymme för samtliga ledare att komma till tals och lyssna in och så får vi ihop det till en riktigt bra grej – oftast, säger han.

– Under en så här lång samling går det inte att bara köra med autopilot. Då får man känna av och kanske vara flexibel och ändra dag till dag. Och så har vi "Pålle" (Paul Balsom) som mäter belastningen och som ger oss information om att "nu får vi öka eller tagga ner" och sådant.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset