Nyheter Världen

Avgörandets stund för Trump

På torsdagskvällen avslutas Republikanernas konvent i Ohio med att Donald Trump tar emot partiets kandidatnominering.
På torsdagskvällen avslutas Republikanernas konvent i Ohio med att Donald Trump tar emot partiets kandidatnominering.

Donald Trump har lyckats med det få trodde var möjligt.Nu ska han dessutom ena ett splittrat parti och övertyga tveksamma väljare – allt i samband med sitt tal vid den officiella nomineringen av honom.

På torsdagskvällen, natten till fredag svensk tid, avslutas Republikanernas konvent i Cleveland, Ohio. Eller för den delen, då börjar Donald Trumps valkampanj på allvar om en plats i Vita huset.

Detta sker i form av att Trump accepterar partiets nominering av honom som presidentkandidat

Den stora frågan är vilken Trump som kommer att ställa sig i talarstolen? En mera restriktiv och presidentlik variant eller den person som svingat vilt i de flesta valfrågor?

– Hans rådgivare vill ju att han ska vara mera disciplinerad men jag är inte säker på att de kan kontrollera honom. Och framför allt, jag tror inte att han kan kontrollera sig själv, säger Paul Beck.

Beck är professor emeritus i statsvetenskap vid Ohio State University, författare till en rad böcker om amerikansk politik men precis som alla andra förundrad över Trumps framgång det senaste året.

Ingen kunde förutspå

– Det är ju inget någon kunde förutspå för ett år sedan. Jag trodde då att han var en form av pajas och tycker fortfarande att han är det. Många ämnen som Trump har lyft upp skulle inte ha varit kärnämnen för Republikanerna i år men har blivit det tack vare Trump, säger han.

– Studerar du Trump vid olika valmöten ser du hur han blir som uppslukad, och just på konventen är det dessutom som en cirkusatmosfär. Det kan lätt bli så att man tappar kontrollen.

Ett talande bevis för det – liksom hur splittrat partiet faktiskt är på grund av Trump – framträdde med klarhet vid måndagens inledning då en rad delegater krävde en ny omröstning, allt för att få bort Trump. Inför torsdagen finns rykten att många delegater kommer att lämna sina platser, mitt under tv-sändningarna, för att förödmjuka Trump.

Smutskasta Clinton

Fastighetsmagnaten får därför den svåra uppgiften att försöka övertyga partidelegaterna, liksom publiken inne i basketarenan i Cleveland, och miljontals tv-tittare att han är rätt man.

Ämnena kommer med största sannolikhet att vara dem som har varit uppe under de tre dagar som konventet pågått. Det vill säga hur USA ska kunna göras säkert igen, kampen mot terrorism, hur nya jobb ska skapas och framför allt, hur dålig Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton faktiskt är och smutskasta henne på alla tänkbara sätt.

– Jag tror att han kommer att försöka vara mera presidentlik men det kommer inte att gå. Hela hans framgång bygger ju på att inte vara det, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Problemet för Trump är att i sakfrågor har han egentligen varit en mittenkandidat. Han har varit för abort- och gay-rättigheter. Nu blir han i stället tvingad att gå till höger, säger Dag Blanck. Det kommer att bli väldiga problem.

Mark J. Terrill
Det återstår att se vilken Donald Trump som ställer sig i talarstolen. Är det en restriktiv och presidentlik variant eller kommer han svinga vilt i de flesta valfrågor?