Nyheter Världen Sverige

Avhopp efter kritik mot palestinamöte

Vänsterpartisten Daniel Sestrajcic har hoppat av en planerad palestinsk konferens i Malmö i helgen. Arkivbild.
Vänsterpartisten Daniel Sestrajcic har hoppat av en planerad palestinsk konferens i Malmö i helgen. Arkivbild.

Efter kritik om antisemitism hoppar två riksdagspolitiker av en palestinsk konferens som hålls i Malmö i helgen. Det är Daniel Sestrajcic från Vänsterpartiet och Hillevi Larsson från Socialdemokraterna som lämnat återbud, rapporterar Sydsvenskan.

Israels Sverigeambassadör Isaac Bachman skriver i en debattartikel i tidningen att en av huvudarrangörerna, Palestinian Return Centre, har nära band till terrorstämplade Hamas.

Han pekar också på att en av de inbjudna talarna, den tidigare stormuftin i Jerusalem, shejk Ekrima Sa’id Sabri, har förbjudits att resa in i Nederländerna efter tidigare antisemitiska uttalanden.

– Det som gör att jag inte vill vara med är att jag i grund och botten inte hade full koll på alla de talare och organisationer som var inbjudna till konferensen, säger Daniel Sestrajcic till tidningen.

– Det kom till min kännedom att det kan finnas en koppling som inte är speciellt bra. Då vill jag inte figurera i det sammanhanget. Jag vill inte legitimera antisemitiska tankemönster och argument, säger han.