Sport Sport-topp

Avhopp räddade Lingmerths OS-plats

Det svenska herrlaget i OS, för första gången tillsammans på samma bild.
Det svenska herrlaget i OS, för första gången tillsammans på samma bild.

David Lingmerth är OS-klar.Det var dock med en hårsmån.Utan ett sent avhopp från Chris Wood hade OS-platsen i stället gått till Alexander Norén.

Golfen har sitt speciella regelverk, och dessutom ett speciellt sätt att räkna ut sin världsrankning.

När Alexander Norén vann Scottish Open i söndags var segern värd 46 poäng, före tävlingen värderades dock poängen till 48.

Chris Wood – just nu rankad 22:a i världen – drog sig ur tävlingen i onsdags på grund av en ömmande nacke, och därmed rankades inte startfältet lika högt och Norén tappade de där viktiga poängen för att gå om.

Eftersom OS-platserna avgörs av måndagens rankning räcker Lingmerths 48:e plats mot Noréns 49:e.

– Det hade känts riktigt surt att bli av med OS-platsen sista veckan när jag har sett fram emot OS i över ett år. Men nu känns det extra bra att ha fått den, extra sporrande. Jag kommer gratulera Alex för vinsten när jag ser honom, säger Lingmerth.

Lite matte

Siffermässigt måste man ner på den andra decimalen för att skilja de båda svenskarna åt, Lingmerth har 2,6656 mot Noréns 2,6508.

Det räknades och pysslades och spåddes både här och där under söndagskvällen.

– Ja, det blev lite matematik i går, va? Jag läste tidigare i veckan att jag var OS-klar, men vågade inte riktigt lita på det. Och så såg jag en kille på Twitter som skrev att om Alex skulle vinna hade han ändå varit 0,015 poäng bakom mig, men vågade inte lita på det heller. Så det var först när jag vaknade upp i morse som jag fick veta att det var klart, säger Lingmerth.

TT: Kanske läge att köpa en fin julklapp till Chris Wood?

– Hehe. Jag ska i vart fall ta och tacka honom när jag ser honom, men hoppas framför allt att han mår bättre nu. Och så är det roligt för Alex att han vann tävlingen, hoppas han kan glädja sig åt det i stället.

Stensons OS-kompis

Det svenska golfförbundet har nu skickat in sina nominerade – Henrik Stenson, David Lingmerth, Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg – till Sveriges olympiska kommitté, som formellt tar ut spelarna senast den 14 juli.

Med tanke på allt räknande och att det officiell inte är klart tar Henrik Stenson tillfället i akt att jäklas lite när de båda sammanförs för en bild på träningsområdet inför British Open på Troon.

– Du är inte formellt klar än, vi kan inte ta den här bilden, skojar Stenson, och har en lång utläggning om SOK:s uttagningskriterier i olika sporter innan han tillägger:

– Men grattis! Vi får väl bråka in dig i värsta fall.