Nöje Musik Metro Music

Avicii sade farväl till Sverige

Avicii i Malmö.
Avicii i Malmö.

Avicii har gjort bokslut för sin livekarriär. 26-åringens spelning på Tallriken i Malmö blev hans sista framträdande i Sverige om inte någonsin, så i alla fall på väldigt länge.

Inte helt oväntat tackade Avicii de drygt 15 000 i publiken med en hejdundrande show. Tung bas, pyroteknik och effektfull ljussättning ramade in hits som "Levels", "Addicted to you", "Waiting for love" och "Wake me up".

"Pophistoria"

Konserten i Malmö var Aviciis enda i Norden i år, och recensenterna är överlag positiva. "Avicii avslutade med en smäll", skriver Sydsvenskan. Expressens Anders Nunstedt ger näst högsta betyg och beskriver evenemanget som "ett stycke exceptionell pophistoria som går i graven, och det är lika bra att dansa som om det vore den sista dagen på jorden". Avicii visar återigen att han behärskar scenen, men konceptet börjar kännas välbekant: "Det är nog smart att ta en lång paus nu. Dra sig tillbaka och börja tänka på hur man ska ta det vidare".

Mer publikkontakt

Rebecka Ljung i Aftonbladet är något svalare i sitt omdöme, delar ut en trea och efterlyser mer kontakt med publiken: "Varför säger du inte mer än ett par meningar i mikrofonen, till de tusentals som har dykt upp för att de kommer sakna dig?", undrar hon, och beskriver åskådarna som "lite sömniga" emellanåt:

"Kan mycket väl tänka mig att det beror på att konserten flyter på som vore den helt förprogrammerad, utan överraskningar eller ord". Samtidigt får Avicii beröm för de maffiga effekterna och låtlistan, som är en hitparad. "Ibland ser det ut som att han svävar på moln, tack vare häftiga och påkostade visuals".

Bland de tusentals på plats i Pildammsparken fanns bland annat prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Avicii spelade också på deras bröllop.

Björn Lindgren/TT
Det var eldpelare och fyrverkerier på spelningen.
Björn Lindgren/TT
Avicii imponerade.
Björn Lindgren/TT
Det var eldpelare och fyrverkerier på spelningen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset