Sport Skidor Sport-topp

Avslutningen räddade Kallas dag

Äntligen fick Heidi Weng vinna ett lopp i världscupen. På den näst sista etappen av Tour de Ski besegrade hon landsmaninnorna Ingvild Flugstad Østberg och Therese Johaug.
Äntligen fick Heidi Weng vinna ett lopp i världscupen. På den näst sista etappen av Tour de Ski besegrade hon landsmaninnorna Ingvild Flugstad Østberg och Therese Johaug.

Charlotte Kalla gladdes mer över Heidi Wengs första världscupseger än sin egen insats i lördagens klassiska millopp i Tour de Ski.Men Kalla svarade för en strålande avslutning och är fyra efter supernorskorna inför den spektakulära touravslutningen uppför Alpe Cermis.

Norskorna var återigen omutliga. I kapitel sju av åtta i årets Tour de ski spurtvann Heidi Weng och fick till slut sin första världscupseger efter omkring 35 pallplatser (uppgifterna går i sär).

– Fantastiskt. Jag kände mig inte särskilt pigg idag, så det här är otroligt, sade Weng efter sin efterlängtade seger.

Tvåan Ingvild Flugstad Østberg var ännu en gång före tourfavoriten Theres Johaug och drygade ut sin totalledning till 38,7 sekunder inför söndagen knappt millånga fristilsavslutning.

Østberg hade förmodligen behövt utöka det mer för att hålla undan för Johaug uppför slalombacken.

Charlotte Kalla blev, som så många andra, förvånad då hon fick höra att det var Wengs första världscuptriumf.

– Är det sant? Hon som har varit på pallen så mycket, Gud vad roligt, sade hon och brast ut i ett stort leende.

Inte enligt plan

Hon var inte lika munter över sin egen insats, slagen med 55 sekunder.

– Planen var att jag skulle åka bra skidor, energisnålt och kraftfullt och hänga med dem i täten, men så blev det inte.

– Jag är nöjd med avslutningen, men inte med det fram till sista varvet.

Kalla tvingades redan före spurtpriset vid 3,5 kilometer släppa tätkontakten i det svårtbemästrade föret, där isig snö fastnade i fästvallan, och det såg ut att bli en svart näst sista etapp före henne i touren. Men hon avslutade så starkt att hon passerade Kerttu Niskanen och Anne Kyllönen i sammandraget.

Kalla mot blåvitt

Kalla går en kamp mot finländskorna för att behålla fjärdeplatsen. Det skiljer inte många sekunder, och även dagsfyran Krista Pärmäkoski finns med i bilden.

– Det är inspirerande och absolut inte avgjort. Bara ut och ha kul och vara beredd på smärta, sade Kalla om sista etappen.

Det knepiga föret och trötta kroppar förde med sig många tvära kast i resultatlistan. Ida Ingemarsdotter var hela 2.15 efter som 24:a och åkte ut topp-tio-totalen.

Stina Nilsson kom däremot tillbaka efter sin djupdykning på fredagen och var 14:e i mål, 1.35 efter och närmast före Maria Rydqvist. Med 20:e plats kom även Anna Haag före Ingemarsdotter.

Johnrud Sundby igen

I herrarnas Tour de Ski går Martin Johnsrud Sundby mot sin tredje seger. Den norske totalledaren anförde klungan i 15-kilometerslopp i klassisk stil, ryckte på sista varvet och vann före landsmannen Niklas Dyrhaug och kazaken Alexej Poltaranin. Totaltvåan Petter Northug blev bara 17:e och har nästan tre minuter fram till Sundby inför den avslutande etappen. Northug får fullt sjå att hålla Poltoranin, ryssen Sergel Ustiugov och sin norska lagkamrat Finn-Hågen Krogh bakom sig.

Oskar Svensson var 26:a och bäste svensk i regnet.

– Det var väldigt svårt att välja skidor idag. Vi höll på med det långt inpå start. Jag fick till det bra till slut, sade 20-åringen som tagit poäng i fyra av sju lopp i Tour de Ski.