Nyheter Världen

Azerisk Teliaavslöjare friges

Den azeriska journalisten Khadija Ismayilova frigavs på onsdagen. Arkivbild.
Den azeriska journalisten Khadija Ismayilova frigavs på onsdagen. Arkivbild.

Journalisten Khadija Ismayilova, som bidrog till avslöjandet av Telias suspekta affärer i Azerbajdzjan, har blivit villkorligt frigiven.– Men vi vet ingenting om villkoren för hennes frigivande, säger Andrea Bodekull från Amnesty International.

Den grävande journalisten Ismayilova dömdes förra året till 7,5 års fängelse, bland annat för olaglig näringsverksamhet och skatteflykt. Enligt Ismayilovas advokat har straffet nu ändrats till ett villkorligt straff på 3,5 års fängelse. På onsdagskvällen lämnade hon fängelset.

– Jag är full av energi och kommer att fortsätta mitt journalistiska arbete, sade Ismayilova till medierna, rapporterar AFP.

– Jag kommer att kämpa vidare tills det att jag är förklarad oskyldig på alla åtalspunkter.

Politisk dom

Kritiker anser dock att domen var politisk och att hon dömdes för att ha avslöjat den omfattande korruptionen inom president Ilham Aliyevs regim.

– Trots det hon blivit utsatt för, i form av hot och sexuella trakasserier och fängslanden, så har hon konstant vägrat att ge upp och hålla tyst. Det säger en hel del om vilken stark och modig människa hon är, säger Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders, till TT.

Andrea Bodekull som arbetar för Amnesty International understryker att det fortfarande finns väldigt lite information om frigivandet.

– Det är glädjande att hon får en villkorlig dom, men vi vet ingenting om villkoren för hennes frigivande. Det är mycket möjligt att hon kan fängslas igen om hon börjar skriva, säger hon.

Svårt för journalister

Khadija Ismayilovas chef på organisationen OCCRP, Drew Sullivan, har ännu inte talat med henne.

– Jag har hört att hon ska få återvända till sin familj som finns bara en halvtimme bort. Vi hoppas att vi kan prata med henne då, säger han.

Drew Sullivan gör samma iakttagelse som Andrea Bodekull: Villkoren för frigivandet är okända och även om Khadija Ismayilova släpps ur fängelse kan det bli svårt för henne att verka som reporter i landet.

– Men vi hoppas att hon kan återgå till journalistiken, hon är en fantastisk grävande reporter, säger han.

Robert Hårdh hoppas att Ismayilova ska rentvås från alla anklagelser, men säger att det inte är särskilt troligt.

– Regimen använder de här modiga människorättsförsvararna i Azerbajdzjan som brickor i ett spel, och att man vill se till att hålla henne under en viss kontroll.