Sport

"Bästa backlinjen i turneringen"

Där satt den. Emanuele Giaccherini har gjort 1–0 för Italien mot Belgien.
Där satt den. Emanuele Giaccherini har gjort 1–0 för Italien mot Belgien.

Frågetecknet kring målskyttet rätades ut när Italien slog världstvåan Belgien med 2–0.Det väntade utropstecknet förstärktes – Sverige har ett italienskt granitblock till försvar att spräcka på fredag.– Försvaret var helt klart fantastiskt, säger 1–0-målskytten Emanuele Giaccherini.

Sverige hade inte ett avslut på mål när de blågula spelade 1–1 i EM-premiären mot Irland på Stade de France i Paris. Vad fick de svenska landslagsspelarna, några timmar senare, se för ett Italien som väntar i nästa måstematch i Toulouse på fredag?

Ett oerhört väloljat försvar i form av Juventustrion Leonardo Bonucci, Andrea Barzagli och Giorgio Chiellini är svaret. Belgien har offensiva vapen av yttersta världsklass i form av Eden Hazard, Kevin De Bruyne och Romelu Lukaku. Under stora delar av matchen mot Italien var dock den gyllene trion helt neutraliserad av det italienska granitblocket från Turin. Målvaktslegenden Gianluigi Buffon fick hålla nollan i sin fjärde raka EM-premiär och Italien toppar nu grupp E.

– Jag behöver egentligen inte säga det – jag tycker att vi har den bästa backlinjen i hela turneringen, säger Emanuele Giaccherini till TT under den officiella presskonferensen.

"Mindre ytor"

TT: Och vad säger du om den kommande matchen mot Sverige?

– Sverige kommer att bli tufft. Kanske måste vi försvara mindre än mot Belgien, men det kommer nog bli en match med mindre ytor för oss, säger Giaccherini.

Frågetecknet kring Italiens EM-upplaga 2016 har handlat om vem som ska göra målen. De sex anfallare förbundskaptenen Antonio Conte tagit med till Frankrike har tillsammans gjort 14 landslagsmål. Inledningsvis blev svaret Emanuele Giaccherini. I den 36:e minuten kunde Bolognamittfältaren sätta 1–0 bakom Thibaut Courtois i Belgiens mål.

– Det som var viktigt var att vinna, men jag är glad över att gör mål, säger 31-åringen.

Hjälpte varandra

På tilläggstid fick en av Contes anfallare göra mål. Då dundrade Graziano Pellè in 2–0 på volley.

Belgien har en gyllene spelargeneration som har uppvisat en sådan stabilitet de senaste åren att landet fram till nyligen var rankat etta i världen. Världstvåan kom dock nästan ingenstans offensivt i Lyonkvällen på Parc OL.

– Belgien är ett topplag på individuell nivå. De har fantastiska spelare en mot en. Vi hade mer att göra än vi normalt har. Alla var tvungna att hjälpa varandra, täcka för varandra och när vi hade bollen ville vi försöka såra dem framåt, säger Giaccherini.

Maurizio Degl'Innocenti
Italiens förbundskaptenen Antonio Conte hyllar Belgien. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset