Nyheter Ekonomi Sverige

Bästa kaféet finns i Sörmland

Juristen Robert Schweiz och ekonomen Anna Schweitz sadlade om och blev småföretagare i sörmländska Mariefred. Nu har deras Annas Hembageri utsetts till årets bästa kafé.– Fantastiskt, säger Robert efter att ha tagit emot utmärkelsen av White Guide.

I segermotiveringen heter det att "det lilla röda torpet" är en "genuint hjärtlig upplevelse". Men Annas Hembageri lovordas även för "hantverkskunnande och känsla för service".

– Vi försöker att suga åt oss berömmet så gott det går, säger Robert Schweitz som beskriver själva känslan efter segern som både "overklig" och "fantastisk bra".

Men fikatrenden är inte bara småskalig. Stora kafékedjor vill också ha sin del av kakan, och 2010 öppnade Starbucks sin första kaffebar i Sverige. Företaget är störst i sitt slag i världen och har sammanlagt 24 000 kaféer i 70 länder, varav 17 butiker i Sverige.

– Man ser ju att de stora kafékedjorna breder ut sig. Samtidigt är det ju en explosion av nya, mysiga små kaféer, säger Robert Schweitz som tror att det "äkta och annorlunda" kommer att segra.

– Det är vad publiken vill ha. Samtidigt kommer de stora kedjorna att finnas kvar på de centrala adresserna där vi inte ens kan hyra en lokal.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset