Nyheter Ekonomi Sverige

Bättre ekonomi för hushållen

Swedbanks privatekonom Artur Arques. Arkivbild.
Swedbanks privatekonom Artur Arques. Arkivbild.

Det är få förslag som direkt påverkar hushållens plånböcker i vårbudgeten.Men med reallöneökningar och fortsatt låga räntor ser 2016 ut att bli ännu ett bra år för de flesta.

Behöver du hjälp med att beskära eller ta bort träd och buskar kan du från den 1 augusti få rutavdrag för arbetskostnaden. Det samma gäller för IT-tjänster, om du anlitar någon att hjälpa dig med datorn hemma till exempel.

Utöver det är det ont om förslag som rör hushållens ekonomi i vårbudgeten, som läggs fram på onsdag. Ytterligare lägre skatt på biodrivmedel är ett.

– Det brukar vara så i vårpropositionen, det är lite finlir. De stora förslagen kommer i höstbudgeten, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Redan genomfört

Andra förslag som regeringen har lagt fram, som sänkt ränta på skattekontot och fler tjänster inom ramen för rutavdraget, kommer alltså först i höst och gäller då från nästa år. Andra, större förändringar, är genomförda tidigare, som höjd a-kassa och underhållsstöd.

Men regeringens finanspolitik är bara en parameter som påverkar hushållens ekonomi. Riksbankens penningpolitik och konjunkturläget har också stor betydelse – eller större.

– För de allra flesta är konjunkturen den enskilt viktigaste parametern för ekonomin. Går det bra för Sverige, vilket det gör nu, och vi samtidigt har väldigt låg inflation, som nu, då får man en hygglig reallöneökning, säger Arturo Arques.

Några undantag finns. De som tjänar över 50 000 kronor i månaden och har påverkats av regeringens nedtrappning av jobbskatteavdraget får se mer av årets löneökning ätas upp av högre skatt, påpekar Arques.

Men i stort betyder löneökningar mer än till exempel höjt grundavdrag i budgeten.

God konjunktur innebär också att fler får jobb.

Låg ränta

Bolåneräntan är en stor utgiftspost för många hushåll. Den ser ut att vara låg resten av året.

– Vår bedömning är att även 2016 kommer att bli ett bra år för hushållen. Men det kanske är det sista året vi ser den här utvecklingen, säger Arques.

När räntan så småningom vänder upp får hushållen högre utgifter. Och om inflationen stiger blir reallöneökningarna inte lika stora.

– Då kan de här hundralapparna eller tusenlappen som många får i år bytas till noll eller minus.