Nyheter Ekonomi Sverige

Bättre honungsskörd i år

Bäst går det för biodlarna i Skåne och en bit upp i södra Småland samt på södra Gotland. Arkivbild.
Bäst går det för biodlarna i Skåne och en bit upp i södra Småland samt på södra Gotland. Arkivbild.

Förra årets svenska honungsskörd var usel, i år ser det betydligt bättre ut.Men det är mycket som ska stämma för att honungen ska flöda – på sina håll ställer den tidiga blomningen till det.

Thomas Dahl i Biodlingsföretagarna tippar att den totala honungsskörden i år blir normal, vilket i så fall betyder ungefär 3 000 ton svensk honung. Men de lokala variationerna är stora.

Bäst går det i Skåne och en bit upp i södra Småland samt på södra Gotland. Längs Sörmlandskusten upp mot Stockholm är utfallet däremot dåligt. Även biodlare i Norrland har rapporterat om dåliga skördar hittills.

Marita Delvert, ordförande i Sveriges Biodlares Riksförbund, är själv en av dem som blir nästan helt utan honung i år. Hon har sina bin i Enköpingstrakten i Mälardalen.

– Det stora problemet är att allt blommar över för tidigt. Om bina inte hittar så mycket nektar äter de själva upp den honung de samlar, säger hon till TT.

Ett annat problem för henne och många andra biodlare har varit att bisamhällena var så svaga efter förra året.

– Även om man nu i år här och där inte får så mycket honung tror jag i alla fall att vi kommer att få friska bisamhällen att invintra så att nästa år bli bra, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset