Sport

Bättre OS-läge för Ekholm

Matilda Ekholm under OS-kvalet i Halmstad.
Matilda Ekholm under OS-kvalet i Halmstad.

Halmstad är platsen för ännu en OS-jakt för Matilda Ekholm. Även om hon kvalar in är det i slutändan Sveriges olympiska kommitté som avgör.– Det ser bättre ut än tidigare för Matilda, säger Glenn Östh, sportgrenansvarig för bordtennis på SOK.

Samtidigt som de svenska herrarna kvalspelar i Halmstad med vetskapen om att de via laget är klara för spel i Rio i sommar, så är det kämpigare för damerna. Sverige kan få ett damlag kvalificerat via lagranking, men den möjligheten krymper.

– Det ser lättare ut att de kvalificerar sig till singel, säger Glenn Östh till TT.

Med hänsyn tagen till att varje nation bara får ha två aktiva i varje gren i OS, så är Li Fen på plats 30 och Matilda Ekholm 33:a på rankingen till OS. På världsrankingen är de på platserna 57 och 60.

I OS är 64 spelare med i singel för herrar och damer. Så i nuläget skulle de vara klara för OS rankingvägen.

Nej två gånger

Men Sveriges olympiska kommitté har som utgångspunkt att en aktiv ska vara kapabel att slåss om en plats bland de åtta främsta. Det kriteriet har stoppat Matilda Ekholm två gånger förr. Både 2008 och 2012 var hon kvalificerad, men fick nej av SOK.

– Att hon fått nej två gånger förut påverkar inte alls hur vi gör bedömningen nu, säger Glenn Östh.

– Men det ser bättre ut än tidigare för henne. Matilda var topp 16 i VM förra året. Före OS i London hade hon inte slagit en enda topp 20-rankad spelare. Det har hon gjort flera gånger nu. Det ser bättre ut än tidigare. Det är stärkande om hon och Li Fen kan leverera här och nu.

Stämde SOK

När Ekholm inte togs ut till OS i London valde bordtennisförbundet till och med att stämma SOK.

Sedan dess har det blivit tydligare regler kring hur uttagningar till OS ska ske.

– Vi har skrivit avtal med alla förbund där det precis framgår vad som gäller, säger Östh.

Rankingen i bordtennis som kommer den 1 maj är den som gäller inför OS i Rio de Janeiro i augusti. Matilda Ekholm inledde återkvalet i Halmstad starkt med sina tre segrar på fredagen, över Tian Yuan, Kroatien, med 4–1 i set, Bernadette Ssocs, Rumänien, med 4–2, och Gabriela Feher, Serbien, med 4–1. Efter OS-kvalet i Halmstad ska Li Fen och Matilda Ekholm spela världstourturneringen i Polen kommande vecka i ett sista försök att klättra på rankingen.

– Sedan gör vi en samlad bedömning av deras resultat, säger Glenn Östh.