Sport Sport-topp

Böcker ordnade historiskt SM-guld

Pixbos Caroline Böcker jublar efter 6–4, ett mål som blev matchavgörande i SM-finalsegern mot Kais Mora.
Pixbos Caroline Böcker jublar efter 6–4, ett mål som blev matchavgörande i SM-finalsegern mot Kais Mora.

Hon är ingen van målskytt.Men i SM-finalen klev Caroline Böcker fram – och avgjorde för Pixbo.– Jag var säker på att sätta den. Den fanns inget annat, sade hon efter 6–5 mot Kais Mora och klubbens historiska SM-titel på damsidan.

Caroline Böcker tvekade aldrig. När hon såg att Kais Moras back, Elin Reinestrand, inte fick ordning på bollen var hon där, snodde bollen och fick fritt fram till målvakten Amanada Hill.

Sedan satte Böcker 6–4-målet nio minuter in i tredje perioden.

Ett mål som avgjorde – och nu är historiskt.

Pixbo, vars enda finalrutin var från förlusten mot Iksu 2005, höll sedan undan med fortsatt aggressivt försvarsspel och fick sedan för första gången lyfta SM-pokalen.

– Det är en sådan underbar känsla och man försöker bara njuta av allt runt omkring. Det är fantastiskt, sade Böcker, som endast gjorde sex mål på 26 matcher i grundserien.

– Det var så många som hejade på oss, det stödet... Vi kände stödet redan när vi kom in, och det blev så klart extra skönt att vinna då.

Tuff väg till titeln

Vägen fram till SM-titeln var dock tuff.

Klubben hamnade i underläge redan efter två minuter in i matchen men vände till 3–1.

I andra var det dags för nästa kraftsamling – och nästa vändning. Frida Ahlstrand, med sitt andra finalmål, petade in 4–4 och Eliska Krupnova styrde in 5–4.

– Att vi har hamnat i underläge har hänt ofta i slutspelet, och vi har alltid sagt att vi ska köra på och inte tänka på det, sade Caroline Böcker.

– Vi är ett starkt lag, vi går på tre kedjor och alla kämpar för varandra. Ingen lämnar över något ansvar utan alla bidrar. Det gör att vi i slutändan står här.

Julia Larsson, som satte 3–1-målet i första perioden, menade att det var just laginsatsen som avgjorde SM-finalen i Tele2 Arena.

– Jag tror inte att jag har fattat det här än. Någonstans är det jävligt stort. Just nu är det, på något sätt, ett känslorus samtidigt som jag känner mig tom...

– Men sättet vi gör det här på var fantastiskt. Vi spelade som ett lag hela säsongen och att vi fick avsluta precis så var magiskt.

"Haft ett lugn"

Pixbo gick igenom grundserien med endast en förlust. Klubben blev även obesegrat i slutspelet, 3–0 i matcher i kvartsfinalen mot Uppsala och samma siffror i semifinalen mot Endre.

– Vi har haft ett lugn under hela säsongen och det var skönt att vi fick uppleva det i finalen också, så att vi inte snubblade på mållinjen, sade Julia Larsson.

Kais Mora-spelarna försvann snabbt in i omklädningsrummet efter förlusten.

Och orden kring nederlaget var inte många.

– Det är tomt som fan. Jag orkar analysera matchen nu faktiskt, sade lagkaptenen Anna Wijk med tårarna i ögonen och medaljen i näven.

Moa Tschöp, som reducerade till 5–6 med 5.11 minuter kvar att spela:

– Jag tycker att vi tappade matchen i andra perioden. Då var vi bättre men sedan vet jag inte vad som hände. Vi bjöd in dem i matchen igen, gav bort några enkla mål. Där hade vi kunnat stänga matchen i stället, sade hon.

Pontus Lundahl/TT
Pixbos lagkapten Julia Larsson med segertrofé och jublande lagkamrater.