Nyheter Ekonomi Sverige

Börsoron gör sparandet extra riskabelt

Jens Magnusson, privatekonom SEB.
Jens Magnusson, privatekonom SEB.

God sparavkastning utan ekonomisk risk är svårt. Nu, med den kinesiska börskrisen och den extremlåga räntan, har det blivit nästan omöjligt.

– De säkra alternativen, pengar på banken, ger i princip ingenting medan alternativen som kan ge mer avkastning – aktier – i synnerhet i Kina och Asien är mer riskfyllda än de varit på länge, säger banken SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

På mindre än en vecka har börshandeln i Kina stoppats två gånger på grund av kraftiga kursras. På torsdagen föll kurserna, liksom i måndags, med över sju procent vilket leder till automatstopp i handeln på de kinesiska börserna i Shanghai och Shenzhen. Den kinesiska oron smittade snabbt av sig på världens börser. I Stockholm har börsen i år backat med ungefär sju procent.

Men experternas råd till spararna är klassiskt.

– Det låter trist och som en klyscha, men det är bäst att sitta still i båten, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

– Men får man ont i magen av det oroliga läget ska man göra något åt det, säger Bornold. Då kan ett alternativ vara att sätta pengarna på ett vanligt sparkonto, även om det ger noll ränta. Då har man i alla fall tryggat sina pengar, fortsätter han.

Jens Magnusson rekommenderar att man sprider sina risker så att inte alla ägg ligger i samma korg.

– Det är en onödig risk att lägga allt på en enda marknad, exempelvis Kina just nu. Det är bättre att sprida sitt sparande på flera valutor, på flera marknader och i flera olika branscher, säger Magnusson.

Jens Magnusson betonar att det är viktigt att ha i bakhuvudet vad man ska ha sina sparpengar till och när. Behöver man pengarna vid ett visst tillfälle finns risken att sparandet just då tappat i värde. Men den som sparar långsiktigt kan låta pengarna ligga stilla när börserna svajar.

De kinesiska börsstoppen drabbar sannolikt svenska sparare i kinafonder indirekt. Utländska fondbolag gör sina Kinaplaceringar på Hong Kong-börsen som inte alls rör sig så kraftigt som de kinesiska fastlandsbörserna.

– De Kinafondsparare som kollar sina fonder när de vaknar i morgon blir sannolikt positivt överraskade, säger Joakim Bornold.

Nordnet
Joakim Bornold, sparekonom Nordnet.