Sport

Bach kallar utskällt OS "ikoniskt"

IOK:s ordförande Thomas Bach. Arkivbild.
IOK:s ordförande Thomas Bach. Arkivbild.

IOK-pampen Patrick Hickey har fått huvudet tvångsrakat i Bangu-fängelset. Det är den senaste av skandalerna som kantat OS i Rio.Men IOK:s ordförande Thomas Bach har hittat ett ord för att sammanfatta spelen – ikoniskt.

IOK-basen Thomas Bach kan ha sagt att Rio de Janeiro levererat "ikoniska spel" fler gånger än Jenny Rissveds tog tramptag under mountainbike-loppet på dagens presskonferens. När sådana uttalanden kommer från IOK:s ordförande kan det ses som en omskrivning för att allt inte funkat jättebra. Men Bach kunde ju inte direkt säga "bra", "fenomenala" eller dra till med förre IOK-basen Juan Antonio Samaranchs ständiga klassiker "the best games ever". För OS i Rio har inte varit de bästa spelen genom tiderna. Långt därifrån.

OS-byn var inledningsvis obeboelig och bussystemet har stundom kört simfinalister till friidrottsarenan ett par mil bort. I Deodoro har det regnat förlupna kulor och flera idrottare har berättat om presumtiva rånförsök.

– Spelen har varit mitt i verkligenheten. Inte i en bubbla, utan där det verkliga livet pågår med de sociala problem som finns, säger IOK-basen.

– Att få se och uppleva verkligheten. Det sätter idrotten i perspektiv. Men vi ser också vad idrotten kan göra, vad idrotten kan hjälpa till med.

Tvångsrakad i fängelse

Den där verkligheten har också kommit ifatt IOK på andra sätt. IOK-ledamot Patrick Hickey skakar just nu galler på det ökända Bangu-fängelset för att ha sålt biljetter till OS-tävlingar på ett illegalt sätt. Hickey greps av polis på ett lyxhotell i Rio häromdagen och sitter inspärrad i väntan på att förhöras tidigast på tisdag. Irländaren får samma behandling som andra fångar och ska ha fått huvudet tvångsrakat. Han uppges också dela cell med THG Sports direktör Kevin Mallon, enligt källor från fängelset som Reuters talat med.

– Där pågår en rättslig process jag inte kan kommentera. Men grundsynen att man är oskyldig tills dess att motsatsen är bevisad gäller, sade Bach.

Bach fåordig om skandalerna

Bach var också fåordig kring skandalerna där den amerikanske simstjärnan Ryan Lochte ljög om att ha vandaliserat en bensinstation och i stället fick det till att han och fyra andra simmaren blivit rånade i en taxi. IOK-basen lade också locket på kring de tio australier som tillverkade fejkade ackrediteringar för att kunna heja på lagkamrater.

– Vi respekterar de lagar som gäller i Brasilien, summerade Bach.

Sedan återupprepade han sitt mantra om "ikoniska spel".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset