Sport

Backklippan siktar på medaljdubbel

Emma Eliasson är redo för guldjakt. Arkivbild.
Emma Eliasson är redo för guldjakt. Arkivbild.

Först SM-guld – sedan en VM-medalj.Luleås landslagsprofil Emma Eliasson vill ha ordentlig utdelning den närmaste tiden.– Jag känner mig mer motiverad än någonsin, säger Eliasson som hoppas på femte gången gillt i SM-finalserien mot Linköping.

Den 26-årige veteranbacken, som gjort 230 landskamper, jobbar på somrarna som bergsprängare i gruvan i födelsestaden Kiruna.

Nu vill hon spränga sina egna gränser:

+ Först i SM-finalserien mot Linköping, med start på bortaplan på onsdagskvällen. Eliasson har spelat fyra SM-finaler och fått nöja sig med silver varenda gång. Tre gånger med Brynäs och en gång med Modo.

– Jag känner mig ruskigt motiverad att gå för guldet. Det har byggts på varenda gång när man har kommit närmare.

Comeback i VM

+ Sedan i mästerskapscomebacken i Damkronorna. Eliasson tog ett sabbatsår från landslaget förra säsongen, men fanns med i Leif Boorks trupp till VM i Kanada som presenterades på tisdagen. Damkronorna har inte tagit medalj sedan 2007 och Eliasson tycker att en bronsmedalj bakom "omöjliga" Kanada och USA finns inom räckhåll.

– Vi kan absolut göra det och har spelat hyfsat bra i år. Vi har gjort bra matcher mot Finland och senast vann vi över dem i Oskarshamn, mot ryssarna har vi vunnit merparten av matcherna, säger Eliasson som var med och tog OS-silver i Turin 2006.

Först är det dock guldkampen i SM som gäller.

Emma Eliasson är en av de stora nycklarna om det ska gå vägen. Hon vann backarnas poängliga i riksserien överlägset och gjorde 45 poäng (10+35) på 34 matcher.

Siktar på rekord

Luleå Hockey, som inför säsongen tog över ruljansen av Munksunds riksserielag, har ställt in siktet på en gulddubbel.

Damerna är nära målet – för herrarna börjar slutspelet på torsdagen.

Damerna har tagits emot med öppna armar av klubben och dess supportrar.

I finalreturen på lördag är målet att fylla hemmaarenan, vilket i så fall skulle betyda publikrekord för damhockey på klubbnivå i Sverige. Den noteringen har Modo som drog 3 449 åskådare i SM-finalen mot Linköping 2014.

Luleå vann serien, har en eventuell tredje match på hemmaplan (söndag), men har förlorat säsongens samtliga fyra möten mot Linköping – två av dem efter förlängning/straffar.

– De är väl egentligen favoriter till SM-guldet med tanke på att de vunnit två år i rad, men samtidigt känner jag att vi är det lag som har varit jämnast sett över hela säsongen. Det kan ta oss långt.