Sport

Backveteranen: "En fantastisk resa"

Fredrik Lindgren är redo för sjätte raka SM-finalen med Skellefteå.
Fredrik Lindgren är redo för sjätte raka SM-finalen med Skellefteå.

Det kanske säkraste vårtecknet numera:Skellefteå spelar SM-final i hockeyslutspelet.Sjätte raka finalen har skapat en av de mest framgångsrika dynastierna i historien.– Det är givetvis kul att vara med om – men vi är långtifrån nöjda, säger backveteranen Fredrik Lindgren som varit med hela vägen.

Bara två andra klubbar i hockeyhistorien har nått SM-final lika många gånger i rad.

Hammarby tog sig till åtta finaler i rad på 1930-talet och Färjestad nådde sex raka i början av 2000-talet.

Djurgården tog sex raka SM-guld under en period då slutspel var borttaget och allt avgjordes i seriespel.

– Vi har gjort en fantastisk resa om man tittar tillbaka, säger Lindgren dagen före första finalen mot Frölunda.

TT: Börjar finalerna kännas som vardagsmat?

– Definitivt inte. Man ska ha en ruggig respekt för det vi har gjort. Man såg ju mot Växjö att det är slutspel när det är som bäst. Det avgörs i förlängning i sjunde och avgörande matchen. Det vi gjorde där har gett oss en fantastisk känsla i laget, säger han.

Mesta spelaren

Den skridskoskicklige 35-årige defensivbacken är tillsammans med Niclas Burström, Erik Forssell och Martin Lundberg de i laget som har varit med om de sex raka finalserierna. Han gör sin 15:e säsong i Skellefteå – har klubbrekordet med 741 spelade tävlingsmatcher – och har varit med på en häftig resa som började i allsvenskan.

Förklaringarna till framgångarna är många. Satsningen på egna talanger, den hårda träningen som ofta beskrivs som unik i hockey-Sverige, scoutingarbetet.

Fredrik Lindgren säger:

– Det är många faktorer givetvis. Jag tycker att vi jobbar otroligt hårt för varandra dag ut och dag in. Vi lämnar ingenting åt slumpen och tar ingenting för givet. Vi har bra spelare som också gör skitjobbet varje dag. Det är vårt adelsmärke.

Drömfinal

Nu väntar Frölunda i en matchserie som av många beskrivs som drömfinalen. Frölunda har varit tvåa bakom seriesegrande Skellefteå tre år i rad i SHL.

– Det känns rättvist att ettan och tvåan i grundserien får göra upp om det här. Tittar man över säsongen så är det vi och Frölunda som har varit mest konsekventa, säger tränaren Hans Wallson.

Fredrik Lindgren är stolt över finalplatsen, men inte nöjd förrän SM-guldet är bärgat. I så fall det tredje under de här åren och det fjärde totalt i föreningens historia. Sedan är det tänkt att framgångarna ska fortsätta. Fredrik Lindgrens bror Mikael tar över som general manager efter säsongen då Lasse Johansson slutar.

– Det var en skräll för mig också, jag visste inte om det. Då är vi ändå tajta och pratar nästan dagligen. Det ska bli skitskoj, säger Fredrik Lindgren.