Nöje Musik

Backyard Babies återvänder med turné

Efter en fem år lång paus ger sig Backyard Babies, med sångaren Nicke Borg och gitarristen Andreas Dregen i spetsen, ut på Skandinavienturné. Arkivbild.
Efter en fem år lång paus ger sig Backyard Babies, med sångaren Nicke Borg och gitarristen Andreas Dregen i spetsen, ut på Skandinavienturné. Arkivbild.

När Backyard Barbies gjorde comeback i somras trodde gitarristen Dregen att bandet var bortglömt. Nu ger de sig ut på sin första Skandinavienturné på fem år. – Så jävla gött, folk verkar komma ihåg oss, säger han.

Med en energifylld och rosad spelning på Sweden Rock förra året satte Nässjö-rockarna i Backyard Babies punkt för en fem år lång paus. En välbehövlig sådan tycker Andreas Dregen, som tror att bandet annars hade splittrats på riktigt.

– Vi bodde i en turnébuss i 15 år och även om man gillar sitt jobb blir det för mycket. Man hade inga idéer och när vi repade ville man bara snabbt sticka därifrån, säger han.

Lirar på hemmaplan

I augusti släppte bandet plattan "Four by four" och har sedan dess spelat runt om i Europa. Med start i Oslo på torsdag drar Skandinavienturnén igång, där bandet bland annat besöker sina dubbla hemstäder – Nässjö och Stockholm.

– Det blir speciellt. För första gången ska vi lira på anrika Cirkus i Stockholm, det är vuxenpoäng. Vad händer nästa gång? Sittande publik?, säger Dregen och skrattar.

Med nästan 30 år på scenen har både publiken och bandet förändrats. I folkvimlet har gubbarna blivit skäggigare, för egen del tar han numera familjebilen med barnstolar till replokalen.

– Man ser folk i publiken som varit med i 20 år, men också 18-åriga tjejer som går på sin första spelning. Jag var beredd på att dela ut flygblad och be folk komma och se oss, men det har inte behövts, säger han nöjt.

Hellacopters återförenas

Framför honom ligger ett hektiskt år. Förutom turnén, som senare fortsätter till Japan, Sydamerika och USA, ska han göra en spelning med Hellacopters på Sweden Rock – bandet han valde bort för Backyard Babies.

– Senast vi lirade tillsammans var 1998 och jag har verkligen saknat dem. Vad som händer efter det vet jag inte, förutom fler Backyard- och soloskivor, säger han.

Claudio Bresciani/TT
För Andreas Dregens del blir 2016 ett hektiskt år. Förutom turné med Backyard Babies ska han spela med Hellacopters på Sweden Rock Festival och troligtvis skriva solomaterial. Arkivbild.
Claudio Bresciani/TT
Inför comebacken visste inte Backyard Babies hur publiken skulle reagera. "Jag trodde jag skulle få stå på 'Plattan' i Stockholm och dela ut flygblad", säger Andreas Dregen. Arkivbild.