Nyheter Toppnyheter

Badawi hyllad i EU-parlamentet

Ensaf Haidar, hustru till den piskstraffsdömde saudiske bloggaren Raif Badawi, talade i EU-parlamentet. Arkivbild.
Ensaf Haidar, hustru till den piskstraffsdömde saudiske bloggaren Raif Badawi, talade i EU-parlamentet. Arkivbild.

Piskstraffsdömde saudiske bloggaren Raif Badawi hyllas av EU med årets Sacharov-pris för tankefrihet.– Raif är ingen brottsling – han är en fri tänkare, talade hans hustru i EU-parlamentet.

Med ett fotografi på maken i sina händer tog hustrun Ensaf Haidar emot priset i EU-parlamentet i Strasbourg vid lunchtid på onsdagen.

– Det hade naturligtvis varit trevligare om min make hade fått ta emot priset personligen, sade Haidar och citerade sedan ur Badawis egna skrifter.

– Yttrandefrihet är som den luft vi andas – det är det bränsle som får oss att tänka. Det är vad som lett samhällen till välstånd, utveckling och civilisation, sade Haidar.

36-åriga Haidar och parets tre barn – Najwa, 11, Tirad, 10, och Miriam, 8 – bor sedan 2013 i Kanada dit de flytt undan dödshot i samband med makens rättegång.

– Allt han gjorde var att uttrycka sin yttrandefrihet. Raif Badawi stod upp för rätten att göra sin röst hörd, sade parlamentets talman Martin Schulz i sitt inledningsanförande.

– Därför manar jag återigen (Saudiarabiens) kung Salman att släppa Raif Badawi och låta honom återvända till sin familj.

Badawi utsågs till årets Sacharov-pristagare i konkurrens med främst oppositionen i Venezuela och den mördade ryske politikern Boris Nemtsov.

Hans Punz/AP/TT
Röster för att Badawi ska benådas har höjts på flera håll i världen. Arkivbild.