Nyheter Världen

Badawis hustru tackar Sverige

36-åriga Ensaf Haidar är i Strasbourg för att ta emot Sacharov-priset för sin mans räkning. Maken Raif Badawi sitter sedan 2012 i fängelse i hemlandet Saudiarabien, anklagad för att ha smädat islam.
36-åriga Ensaf Haidar är i Strasbourg för att ta emot Sacharov-priset för sin mans räkning. Maken Raif Badawi sitter sedan 2012 i fängelse i hemlandet Saudiarabien, anklagad för att ha smädat islam.

"Tack Sverige", säger bloggaren Raif Badawis hustru om stödet för den piskstraffsdömde maken i Saudiarabien.Ensaf Haidar vill samtidigt ha mer hjälp – och oroas djupt för makens hälsa.

Vid ett litet bord i EU-parlamentet i Strasbourg tar 36-åriga Haidar emot under ett stort porträtt av sin make. I verkliga livet har hon inte träffat honom på tre år. Och hon oroas över vad som hänt.

– Det råder inget tvivel om att fängelselivet är väldigt hårt. Hans hälsa är väldigt dålig och blir sämre. Han lider psykiskt. Maten är dålig. Ett fängelse är alltid ett fängelse, berättar hon för TT via tolk.

Raif Badawis fall började uppmärksammas på allvar i fjol somras då han dömdes till tio års fängelse och tusen piskrapp för att ha "smädat islam" via sitt samhällskritiska bloggande. När han i januari i år offentligt fick ta emot de första 50 piskrappen reagerade stora delar av världen med chock och ilska.

– Närmast medeltida metoder, sade Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) på en pressträff i Bryssel.

"Medeltida"

En månad senare kallade hon även Saudiarabien för en "diktatur" – varpå Sverige under en dryg månad hamnade i en rejäl träta med det ärkekonservativa kungadömet.

Ensaf Haidar är fullt medveten om vad som hände. Och säger tack.

– Jag vill tacka Sverige för att vara ett av de ledande bland de länder som kritiserar det straff som Raif dömts till och som visat omtanke om honom, förklarar hon i Strasbourg.

Men vill också gärna ha mer.

– Jag hoppas verkligen att Sverige och andra länder kommer att göra mer för att säkra att Raif friges, inom någorlunda nära framtid.

Grusat hopp

Ett visst hopp föddes för några veckor sedan när uppgifter från Schweiz utrikesminister gjorde gällande att Saudiarabiens kung övervägde att benåda Badawi.

– Det gjorde mig väldigt hoppfull. Vi samlades hela familjen. Vi hade stora förväntningar. Vi kände att det här kanske tar slut nu – nästa vecka kommer Raif vara med oss igen. Hela världen var glad, berättar Ensaf.

– Men en vecka senare vändes allt upp och ned igen. Han har flyttats till ett nytt fängelse, som bara har hand om fångar vars domar är slutgiltiga, som måste stanna där till de har tjänat sina straff. Allt vändes på ett väldigt dramatiskt sätt.

Pris från EU

Ensaf Haidar är nu i EU-parlamentet för att på onsdagen ta emot det Sacharov-pris för tankefrihet som maken tilldelades i höstas. Hon avverkar intervjuer på löpande band, med säker röst och utan att tveka.

Bara när de tre barnen nämns får hon lov att samla lite kraft. Najwa, 11, Terad, 10, och Miriam, 8, har inte träffat sin pappa på en evighet.

– Ingen kan riktigt förstå hur vi känner. Vi behöver honom. Och vi saknar honom så mycket, säger Ensaf Haidar.

Wiktor Nummelin/TT
Raif Badawis porträtt sitter överallt i EU-parlamentet i Strasbourg, där hans hustru på onsdagen tar emot Sacharov-priset för hans räkning. "Censurerad, fängslad, piskad. Men inte tystad", lyder texten på affischerna.
Wiktor Nummelin/TT
Intervjuer på rad avverkas i Strasbourg av Ensaf Haidar (mitten) som är hustru till den piskstraffsdömde saudiske bloggaren Raif Badawi.
AFP
Raef Badawi. Arkivbild.