Sport

Badou Jack hyllar Muhammad Ali

WBC:s världsmästare i supermellanvikt Badou Jack. Arkivbild.
WBC:s världsmästare i supermellanvikt Badou Jack. Arkivbild.

En fantastisk boxare. Men också en stor människa med enorm betydelse utanför ringen.Det är omdömen om Muhammad Ali efter hans bortgång.

Världen över strömmar hyllningarna in efter beskedet att Muhammad Ali gått bort, från svenskt håll bland annat från boxningsvärldsmästaren Badou Jack.

– Det var en väldigt stor man. Vad han har gjort, inte bara för boxningen utan för alla svarta i USA, är väldigt stort. Det här var under en tid när det nästan var slaveri i USA, säger Jack till TT.

– Alla vet vem han är. Man behöver inte vara boxare för att veta det. Han är förhoppningsvis på en bättre plats nu.

Jack träffade Ali en gång, under VM i Chicago 2007.

– När han kom in ställde sig alla upp och klappade och skanderade "Ali, Ali...".

Beredd att offra

Även förre proffsboxaren Paolo Roberto lyfter Alis stora politiska betydelse och Alis övertygelse att slåss för sin sak, till exempel hans vägran att delta i Vietnamkriget.

– Han var beredd att offra de viktigaste sakerna i livet för sin politiska övertygelse. Samtidigt hade han så många talanger. Han var en av de skarpaste retorikerna i världen, en filosof med en tunga vass som en kniv. Det jag har blivit inspirerad av från honom är att stå för vad jag tycker och hans ställningstaganden i livet.

Åsa Sandell mötte Muhammad Alis dotter Laila Ali i en uppmärksammad match 2005.

– Då var Muhammad Ali på plats men man kunde se att han inte alls var i bra form, säger hon till HD/Sydsvenskan.

Sandell lyfter också fram Alis stora personlighet och hans ikonstatus i världen som medborgarrättskämpe.

– Han var spirituell, rolig och rapp i käften. Sen har vi hans vägran att delta i Vietnamkriget som också gjorde att han blev avstängd en period. Han hade både en stark personlighet och den politiska sidan. Det blir lätt klyschor men han var synonym med boxning och liksom större än sin sport.

En av Alis största matcher gick han mot George Foreman, en tillställning som kallats "Rumble in the Jungle". Don King, som var promotor för matchen, jämför Ali med Martin Luther King Jr.

– Han var otrolig, inte bara en boxare utan en ikon. Muhammad Alis anda kommer att leva vidare precis som Martin Luther Kings, säger han.

"En stor man"

"Vi har förlorat en legendar, en hjälte och en stor man", säger boxaren Floyd Mayweather. "Gud kom för att hämta sin mästare".

"Adjö, mästare", skriver boxaren Mike Tyson på Twitter.

Men inte bara från idrottens värld kommer hyllningarna. USA:s president Barack Obama hyllar Muhammad Ali som en mästare "som kämpade för det rätta", både i och utanför ringen.

– Hans kamp utanför ringen kostade honom titeln, skaffade honom ovänner inom vänstern och högern och skickade honom nästan i fängelse. Men Ali stod fast och hans seger hjälpte oss att vänja oss vid det Amerika vi känner i dag, säger Obama.

Markus Schreiber/AP/TT
Åsa Sandell mot Muhammad Alis dotter Laila Ali 2005. Arkivbild.
AP/TT
Muhammad Ali knockar George Foreman i den legendariska matchen i Kinshasa i dåvarande Zaire i oktober 1974. Arkivbild.
Ingvar Karmhed/SvD/TT
Författaren Jörn Donner (till vänster) och Muhammad Ali på Alexandras i Stockholm. Arkivbild.
Henrik Montgomery/TT
Advokat Björn Rosengren, ordförande i Boxningsförbundets proboxningskommission.