Nöje Film

Bafta-chans för Vikander och Östlund

Alicia Vikander. Arkivbild.
Alicia Vikander. Arkivbild.

Det kan bli dubbelt svenskt på Baftagalan i februari. Både Alicia Vikander och Ruben Östlund har chans att vinna priser på den prestigefulla brittiska filmgalan."Jag känner mig otroligt tacksam", säger Alicia Vikander i en kommentar.

Alicia Vikander kan vinna två Bafta-priser för sina roller i "The danish girl" och "Ex machina". Dessutom är svenske regissören Ruben Östlunds film "Turist", som på engelska heter "Force majeure", nominerad i kategorin bästa icke engelskspråkiga film.

Det stod klart när de nominerade till filmpriset, som är den brittiska motsvarigheten till Oscars, presenterades på fredagsmorgonen. Vikander är nominerad i kategorin bästa kvinnliga huvudroll samt bästa kvinnliga biroll.

"Väldigt hedrad"

"Jag känner mig väldigt hedrad över dessa nomineringar. "The danish girl" och "Ex machina" har varit sådana gåvor för mig att arbeta med", säger Alicia Vikander i en skriftlig kommentar till TT.

"The danish girl", som har svensk premiär den 5 februari, är baserad på den sanna historien om dansken  Lili Elbe, en av de första personerna i världen att genomgå en könskorrigering. "Ex machina" hade brittisk premiär i fjol, men gick inte upp på svenska biografer. "Turist" hade svensk biopremiär 2014 och har tidigare bland annat nominerats till en amerikansk Golden Globe och vann pris på filmfestivalen i Cannes.

Andra gången

För Alicia Vikanders del är det andra gången hon Bafta-nomineras: 2013 nominerades hon i kategorin årets nykomling. För Ruben Östlund är det första gången.

– Det är jättekul, jag fick precis reda på det själv, säger Ruben Östlund till TT och berättar att han tänker gå på galan i februari. Han tror dock inte att nomineringen kommer innebära särskilt mycket för "Turist".

– Vi har nog redan så bra läge vi kan få med den filmen. Det är mest kul, jag tror helt ärligt inte att läget kan förbättras så mycket mer, säger han.

Årets gala äger rum i London den 14 februari.

På söndag har Vikander även chans att vinna två Golden Globes, där hon är nominerad i kategorierna bästa biroll och bästa kvinnliga skådespelare för sina roller i just "Ex machina" och "The danish girl".