Nöje Film Nyheter

Bah Kuhnke försvarar filmpolitiken

Allianspartierna lägger på onsdagen fram en gemensam följdmotion mot regeringens filmproposition. Arkivbild.
Allianspartierna lägger på onsdagen fram en gemensam följdmotion mot regeringens filmproposition. Arkivbild.

"Gör om, gör rätt" anser Alliansen om Regeringens filmproposition. Men kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke tror inte att de har läst särskilt noga. – De efterlyser flera förslag som finns, säger hon till TT.

På onsdagen presenterades Alliansen en protest mot den nya filmpropositionen i form av en följdmotion.

– Den motion vi lägger i dag är ett underkännande av regeringens politik och en tydlig signal från riksdagen om "gör om och gör rätt", säger Olof Lavesson (M), ordförande i kulturutskottet, till TT.

Han beskriver regeringens proposition som en "stor besvikelse" och "fullständigt innehållslös". Skarp kritik riktas bland annat mot höjningen av biomomsen från sex till 25 procent.

– Det är ingenting nytt och det behandlas inte i kulturutskottet, det är en del av den budget som finansministern lägger fram för Sveriges riksdag, svarar Alice Bah Kuhnke (MP).

Kritik mot höjd moms

Per Lodenius, kulturpolitisk talesperson för Centerpartiet, anser att regeringens proposition är "illa underbyggd och illa förberedd" bland annat för att man inte har tittat på vad dess konsekvenser innebär. Han menar att landsortsbiografer kommer att tvingas lägga ned på grund av beslutet.

– Man straffbeskattar alltså landsbygdsbiograferna, som kanske är den mest demokratiska kulturformen vi har spridd över hela landet. Pengarna läggs i stället på att ge vuxna fri museientré i Stockholms stad. Det är en konstig prioritering från regeringens sida, säger Lodenius till TT.

Att barn och unga ska få bättre möjlighet att kritiskt granska film och att det behövs en handlingsplan för jämställdhet inom filmbranschen är två punkter som finns med i så väl regeringens proposition som i Allianspartiernas motion, menar Bah Kuhnke.

"Mycket genomarbetat"

Att propositionen skulle vara slarvigt gjort stämmer inte heller, enligt Bah Kuhnke, som beskriver den som "resultatet av den mest genomarbetade process vi haft under lång tid när det gäller filmpolitik".

Hon säger att det förekommer så många likheter mellan riksdagens och regeringes förslag att det finns goda chanser att de kan mötas i frågan. Däremot vill hon fortsätta hålla "en armlängds avstånd" mellan politiker och kulturen.

– Den detaljreglering som Allianspartierna vill att filmen ska styras av kommer jag aldrig gå med på.

Beslut sent i vår

I sin följdmotion kritiserar Alliansen den höjda biomomsen och de nya branschråden. En ny filmutredning föreslås och två nya mål; ett om kvalitet och förnyelse och ett om ökad publik, ökad produktion och ökad tillgänglighet.

– Nu har vi gått fram med ett stort antal förslag på filmområdet. Nu ligger det på riksdagens bord och vi kommer att fatta beslut i slutet av våren. Då är det upp till riksdagens partier att bestämma hur man vill se på svensk films framtid, säger Olof Lavesson.

Henrik Montgomery/TT
"Den motion vi lägger i dag är ett underkännande av regeringens politik", säger kulturutskottets ordförande Olof Lavesson (M) till TT. Arkivbild.