Nyheter Sverige

Bah Kuhnke om Sahlin: Allvarligt

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Arkivbild.
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Arkivbild.

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) reagerar starkt på de avslöjanden som tvingade Mona Sahlin att avgå som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.– Det är väldigt, väldigt allvarligt, säger Bah Kuhnke till Expressen.

Kultur- och demokratiministern berättar att hon i slutet av april fick reda på att polisen begärt ut uppgifter om Sahlin, men att hon då inte visste vad det handlade om.

I förra veckan avslöjade Expressen att Sahlin skrivit ett falskt intyg åt sin medarbetare, där dennes lön uppgavs vara långt högre än i verkligheten. Intyget användes i samband med att mannen, som tidigare varit Sahlins livvakt, köpte en bostad för tio miljoner kronor.

Särskilda åklagarkammaren har nu inlett en förundersökning om osant intygande.

På frågan om Bah Kuhnke känner ilska svarar hon:

– Det finns tyvärr människor som gör en besviken. Särskilt allvarligt är det när det är människor med stort ansvar.

Alice Bah Kuhnke reagerar även på uppgifterna om att Sahlins medarbetare fått en VIP-parkeringsplats som har kostat kulturdepartementet 50 000 kronor.

– Det är någonting vi ska fortsätta utreda, säger hon till Expressen.

Mona Sahlin anställde sin före detta livvakt som ansvarig för mediehantering och mötesförfrågningar. Men hon försökte även tidigare, i juni 2014, anställa mannen som säkerhetsansvarig i kommittén vilket den dåvarande regeringen sade nej till.