Sport

Bahta enkelt till semifinal

Sveriges Meraf Bahta tog sig vidare från försöken på 1 500 meter under OS i Rio.
Sveriges Meraf Bahta tog sig vidare från försöken på 1 500 meter under OS i Rio.

Meraf Bahta ville undvika trubbel i försöken på 1 500 meter. Taktiken fungerade nästan för bra.Men till slut tog hon sig rätt lätt till semifinal ändå.– Det blev lite långt fram. Men jag ville inte knuffas med de andra, säger 27-åringen.

Med en lättare förkylning i kroppen gjorde Meraf Bahta precis det som hon och tränaren Ulf Friberg hade kommit överens om i loppet. En försiktig start, med en vältajmad spurt i slutet för att säkra semifinalplatsen.

– Formen är bra, men i går och i natt hade jag lite huvudvärk, säger hon.

– Men det här är OS, så man kan inte tänka på sådant.

Trassligt slut

Meraf Bahta valde bort 5 000 meter, distansen där hon tagit sina EM-medaljer, bland annat för att 1 500 meter är lite mer chansartat.

Bahta låg länge lite längre bak i fältet för att undvika det värsta av armbågandet. En klok taktik säkert, även om det såg lite vanskligt ut ett tag när hon såg ut att ha fått ett par löpare för många framför sig.

Det trasslade också till sig lite i slutet av försöksheatet, men efter att ha rundat en konkurrent sprang svenskan till slut bekvämt i mål som femma och är klar för semifinalen, natten till måndag svensk tid.

– Det var bra. Men lite slarvigt, det blir väldigt tajt, alla springer ihop, det blir knuffar och så. Men det är helt okej, säger hon.

– Jag är väldigt glad, det är många, många år jag längtat efter att springa i OS. Det har varit en dröm nästan hela livet.

Tuff semi väntar

Varken tiden 4.06,82 eller femteplatsen är kanske något att skryta med. Men det viktiga, konstaterar hon, var att ta sig till semifinalen.

Taktiken från försöken kommer dock knappast att räcka där, medger Bahta, som redan på förhand målade upp semifinalen som det mest ovissa av de tre loppen hon räknar med att få springa i Rio.

– Semifinalen kommer att bli tuff. Då måste jag hänga med de andra, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset