Sport

Bahta slog 20 år gammalt rekord

Meraf Bahta satte svenskt rekord på 3 000 meter i Doha. Arkivbild.
Meraf Bahta satte svenskt rekord på 3 000 meter i Doha. Arkivbild.

Hon är regerande Europamästare på 5 000 meter men har varit förföljd av skador sedan guldloppet i Zürich. Nu är Meraf Bahta tillbaka.På Diamond League-galan i Doha satte hon svenskt rekord på 3 000 meter: 8.43,08.

Sommaren 1996 sprang Sara Wedlund 3 000 meter på 8.48,87 i Fana, Norge.

Tiden gällde som svenskt rekord i nära 20 år – tills Meraf Bahta hängde på världslöparna i Diamond League-premiären i Doha och korsade mållinjen som nia, på 8.43,08 – trots det näst sämsta personliga rekordet i det 18 löpare stora fältet.

Bahta vann överraskande EM-guld på 5 000 meter i Zürich 2014 men har på grund av skador varit borta från löparbanorna i över ett år. En förvarning om vad som komma skulle gav hon i början av mars när hon i en tävling i Casablanca, Marocko, förbättrade det svenska rekordet på 10 kilometer landsväg med nära en minut, till 31.26.

Etiopiskan Almaz Ayana vann loppet i Doha på 8.23,11, nytt världsårsbästa.

Bara tre kast

För de svenska diskuskastarna Daniel Ståhl och Axel Härstedt blev det bara tre kast.

Ståhl låg tvåa i tävlingen efter två omgångar med sitt enda godkända kast, 64,06 meter, men passerades av tre konkurrenter i den tredje. Eftersom bara fyra deltagare får göra de tre sista försöken i teknikgrenarna kast och hopp från och med den här säsongen tog Ståhls tävling slut där. Härstedt – som jagade OS-kvalgränsen 65,00 (Ståhl är redan uttagen) – skuggade på sjätte plats, med som bäst 62,54.

Polacken Piotr Malachowski vann tävlingen tack vare ett kast på 68,03 i den sista omgången.

Semenya imponerade

På det internationella planet imponerade Caster Semenya mest av alla.

Sydafrikanskan vann 800-metersloppet i utklassningsstil trots att hon utmanades av bland andra kenyanskan Eunice Jepkoech Sum, världsmästare i Moskva 2013 och VM-trea i Peking i fjol.

Semenya slog igenom stort när hon som 18-åring vann VM-guld på 800 meter i Berlin 2009 – men segern skänkte inte bara glädje. Den kraftigt byggda sydafrikanskan tvingades genomgå könstester och hennes testosteronnivå diskuterades öppet. Internationella friidrottsförbundet IAAF införde regler – vilka senare underkändes av idrottens skiljedomstol Cas – om avstängningar till följd av hyperandrogenism, ett tillstånd som innebär just höga värden av testosteron.

Semenyas karriär fortsatte i fel riktning, även om det blev medaljer även i VM i Daegu 2011 (silver) och OS i London 2012 (silver).

Trots flera magra år var det väntat att det skulle gå fort för Semenya i Qatar. I förra månaden vann hon 400 meter, 800 meter och 1 500 meter på världstider i de sydafrikanska mästerskapen – inom loppet av tre timmar.

I och med den övertygande segern i Doha anmäler sig Semenya som storfavorit till OS-guldet i Rio de Janeiro.