Sport

Bahta väljer 1 500 meter i OS

Meraf Bahta i OS-byn.
Meraf Bahta i OS-byn.

Meraf Bahta har bestämt sig. Det blir 1 500 meter på OS, trots att det är på 5 000 meter hon tagit EM-medaljer tidigare.– Det är mer öppet, jag har bättre chanser där, säger hon.

EM-guld på 5 000 meter 2014, EM-silver för några veckor sedan.

Ändå blir det bara 1 500 meter i Rio de Janeiro. Dels är Meraf Bahta närmare världseliten på den kortare distansen, dels är loppen oförutsägbara, vilket ökar chanserna till en medalj.

– Hon är närmare de bästa, men det kan sluta hur som helst. Det är fler som kan ta medaljer på 1 500, kanske 10-15 stycken, förklarar tränaren Ulf Friberg.

– På 5 000 meter är det ett par som är väldigt, väldigt bra.

Hälproblemen lösta

Beslutet har också stöd i statistiken. Bahta är tolva i världen i år på 1 500 meter där hon gjort 4.02,62 och 20:e på 5 000 meter (14.49,95).

Efter genombrottet och EM-guldet i Zürich 2014 har Bahta haft stora skadebekymmer. Även i år har det strulat lite, senast är det den vänstra hälen som ställt till med problem.

Men ett besök hos skosponsorn på plats i Rio de Janeiro har förhoppningsvis löst det.

– Jag har haft lite känningar i hälen, men jag har haft hjälp och behandlingar, så det känns bra nu, säger hon.

– Sedan är det väldigt lyxigt att kunna komma dit och bara hämta nya skor.

Meraf Bahta har i år både satt svenskt rekord på 10 kilometer landsväg och tagit EM-silver på 5 000 meter. Ändå lyser det lite extra i ögonen av chansen att få springa 1 500 på Olympiastadion i Rio.

Ingen dubblering

Dessutom kommer hon till OS-staden med viktiga lärdomar från EM i Amsterdam, där hon inte orkade hänga med när Kenya-födda turkiskan Yasemin Can satte full fart. På 1 500 meter är det tänkt att en av Bahtas styrkor – att springa mot en enskild konkurrent – ska ge bättre resultat.

– Jag gjorde fel där. Nu måste jag hänga i hela vägen, sedan får vi se vad som kommer. Jag kan bara försöka mitt bästa, säger Bahta om den svårtippade distansen.

– Det är väldigt svårt på 1 500, vem som tar guldet… kanske kommer det någon ny, som tar guldet.

En start även på 5 000 meter är osannolik. Bahta är visserligen anmäld, men det krävs ett misslyckat försöksheat på 1 500 för att det ens skulle bli aktuellt att fundera på.

– Det är synd att det inte går att kombinera, men det finns egentligen inte en chans i världen, säger Ulf Friberg.

– Hon är ju anmäld på bägge, och då får man göra en bedömning, men det är inget vi tänker på nu.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset