Sport

Bajen vände till seger på Zinken

Hammarbys Jesper Jonsson (mitten) jublar med Johan Willes (till vänster) och Ulf Einarsson efter att ha kvitterat till 4–4 mot Villa.
Hammarbys Jesper Jonsson (mitten) jublar med Johan Willes (till vänster) och Ulf Einarsson efter att ha kvitterat till 4–4 mot Villa.

Villa-Lidköping firade nyår i serieledning och var obesegrat på bortaplan.Det struntade Hammarby i och vann toppmötet på Zinken, 5–4.– Ett styrkebesked, sade segerskytten Kalle Mårtensson.

Södermalm i Stockholm bjöd på ett par minusgrader och sköra snöflingor när elitserien i bandy tog klivet in i 2016.

Villa-Lidköping kom till Zinkensdamms IP och mötet med Hammarby i serieledning. Västgötarna vann sju raka matcher i december och hade inte förlorat på bortaplan den här säsongen.

Sviterna sprack när Hammarby gjorde 5–4 i den 89:e minuten. Vem som avgjorde? Förmodligen Kalle Mårtensson.

– Vi tog med oss målvakten och allt. Jag vet inte men jag tror att Kalle gjorde det, sade Johan Willes som först ropades ut som segerskytt.

– Jag tror att den tog på mitt skaft och in, sade Mårtensson.

"Ganska tjuriga"

Om vi ska tro spelarna var segermålet symptomatiskt för årets upplaga av Hammarby: laget som aldrig ger sig och alltid kommer tillbaka.

Villa dominerade långa stunder och borde sett till chansfördelningen ha vunnit matchen. Men precis som i säsongens första möte – 2–5 i Lidköping – var det Hammarby som fick sista ordet.

– Vi är ganska tjuriga och gillar att spela toppmatcher. På något sätt har vi lättare mot bättre lag när vi slipper att föra spelet. Vi krigade på och visar en jäkla moral, sade Willes.

– Jag tror inte att de vill ha oss i ett slutspel direkt. Det här var ett styrkebesked, sade Mårtensson.

Villa var inställt på revansch för hemmaförlusten i november och skapade tillräckligt för att vinna matchen. Med normal effektivitet skulle Villas halvtidsledning ha varit åtskilligt större än 2–1 – men bortalaget brände fyra frilägen mot Hammarbymålvakten Patrik Hedberg.

Samtidigt hade hemmalaget svårt i andra änden av planen. Som bäst ledde Hammarbys anfall till hörnor. Det gav ledningsmålet, Robert Rimgårds 1–0 i den 17:e minuten, men inte så mycket mer.

VSK upp i topp

Efter paus rivstartade hemmalaget. I den 47:e minuten gavs Jesper Jonsson fritt fram till 2–2 och tre minuter senare hittade Jonsson fram till Adam Gilljam som satte 3–2.

Villa fortsatte att bränna lägen men kunde tack vare Daniel Anderssons två mål återta ledningen, 4–3.

Det räckte inte. Jesper Jonsson kvitterade och gav Mårtensson chansen att bli matchhjälte.

I och med förlusten fick Villa se sig passerat i tabelltoppen.

Västerås är ny serieledare efter 7–4 borta mot Edsbyn. VSK gick från 2–3 till 7–3 på en halvtimme, samtliga mål med en man mer på banan. Jonas Nilsson gjorde fyra av målen.