Sport Nyheter

Bakgrund: Dopningsanklagelsen

Det var vid en träff med Värmlands idrottshistoriska sällskaps idrottscafé i Karlstad som friidrottsprofilen Ulf Karlsson diskuterade dopning tillsammans med bland andra den förre höjdhopparstjärnan Stefan Holm.

Karlsson sade då, under debatten och efteråt till NWT:s reporter: "Zlatan gick upp tio kilo muskler på ett halvår i Juventus. Det är omöjligt att göra det på så kort tid. Och Albin Ekdal gick upp åtta kilo i samma klubb. Jag tror att kulturen levde kvar i Juventus på den tiden, sade Karlsson till Nya Wermlandstidningen.

Juventus utreddes för systematisk dopning under andra halvan av 1990-talet. Juventus läkare Riccardo Agricola dömdes till fängelse i 22 månader för att ha delat ut bloddopningsmedlet epo till spelarna, men friades senare. Den förre franske fotbollsstjärnan Zinedine Zidane har erkänt att han använt otillåtna medel under sin tid i den italienska klubben.

Ibrahimovic spelade för Juventus mellan 2004 och 2006. Ekdal tillhörde den italienska serie A-klubben mellan 2008 och 2010 men var utlånad till Siena mellan 2009 och 2010.

Anklagelserna skulle kunna utgöra förtal, som är straffbart med böter eller fängelse i upp till två år om brottet betraktas som grovt. Det har yttrandefrihetsexperten Nils Funcke sagt till TT.

Läs också