Nyheter Sverige

Bakgrund: Kontroller på vägen till Sverige

Id-kontrollerna sker framför allt vid spår ett på Köpenhamns flygplats Kastrup där tågen till Sverige går. Sammanlagt finns fem upp- och nedgångar där väktare kontrollerar resenärernas identitet. Som giltig identitetshandling räknas pass, körkort samt nationellt id-kort. Varje kontroll tar 15–20 sekunder och som mest är 34 slussar öppna.

De tåg till Sverige som går från Köpenhamn stannar vid spår två vid Kastrups flygplats där alla passagerare måste byta till spår ett.

Identitetshandlingar kontrolleras även på samtliga bussar och färjor som går mellan Danmark och Sverige. Om ett giltigt id inte finns, får personen ifråga inte kliva på bussen eller färjan.

För övriga trafikanter på Öresundsbron sker ingen id-kontroll på den danska sidan. I stället sker en gränskontroll på Lernacken – vid brofästet på den svenska sidan av Öresundsförbindelsen. Även tågresenärerna kontrolleras av polis på den svenska sidan, vid Hyllie station i Malmö. Vissa måste alltså identifiera sig två gånger innan de får komma in i Sverige.

Bara tolv timmar efter det att Sverige införde de strängare id-kontrollerna, kopplade till transportörsansvar för färjerederier och bussbolag, införde Danmark tillfälliga gränskontroller mot Tyskland.

För att klara den ökade arbetsbelastningen för polisen i Malmö har ett hundratal polismän rekryterats från hela övriga landet. På torsdag nästa vecka ska polisledningen utvärdera situationen. Målet är att polisen ska kunna gå över till "linjeverksamhet" i slutet av februari, enligt polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford. Med linjeverksamhet avser hon polisens vanliga vardagsverksamhet.