Nyheter Sverige Sverige-topp

Bakläxa för polistillsättningar

Flera fall av tjänstetillsättningar inom polisen måste göras om. Arkivbild.
Flera fall av tjänstetillsättningar inom polisen måste göras om. Arkivbild.

Statens överklagandenämnd har underkänt ovanligt många tjänstetillsättningar inom den nya polismyndigheten, uppger Sveriges Radio Ekot.

I de 22 fall som nämnden hittills har avgjort har fem personer fått rätt, vilket motsvarar en andel på 23 procent. Normalt brukar 1–2 procent av dem som klagar få rätt. I sex fall måste rekryteringarna göras om, efter beslut i nämnden, eftersom de sökandes meriter inte har jämförts rättvist.

Det här är mycket allvarligt, tycker Polisförbundet.

– Blotta misstanken om att det kan vara så att man får höga tjänster inom staten och framförallt inom polisen på grund av att man känner någon eller att man har någon form av hållhake, är inte bra, säger vice ordförande Christer Palmkvist till Ekot.

De flesta ärenden gäller chefstjänster, som är färre inom den nya polismyndigheten.

Personaldirektör Kajsa Möller tycker att kritiken från nämnden är allvarlig, men inte att den innebär ett dåligt betyg.

– Snarare skulle jag säga att vi har haft väldigt många kvalificerade sökanden och där man också kan se att nämnden i många fall inte har varit enig i sina bedömningar. Vi har i våra bedömningskonferenser på polismyndighetssidan också ibland suttit och funderat långt och länge vem som i slutskedet går före den andra vad gäller förtjänst och skicklighet, säger hon till Ekot.