Nyheter Världen

Baltikum chanslöst vid ryskt anfall

Under 75-årsdagen för nazisternas invasion i Sovjetunionen drog president Putin paralleller till tiden före andra världskriget när han kritiserade Natos "aggressiva retorik".
Under 75-årsdagen för nazisternas invasion i Sovjetunionen drog president Putin paralleller till tiden före andra världskriget när han kritiserade Natos "aggressiva retorik".

Militäralliansen Nato skulle inte ha möjlighet att försvara Baltikum i händelse av en rysk attack, säger en högt uppsatt amerikansk general.Samtidigt vill president Putin rusta upp längs ryska gränsen på grund av Natos "aggressiva beteende".

– Ryssland skulle kunna inta de baltiska länderna snabbare än vi skulle ha möjlighet att försvara dem, säger Ben Hodges, befälhavaren för de amerikanska styrkorna i Europa, till tidningen Die Zeit.

Enligt Hodges skulle Ryssland kunna inta huvudstäderna i Estland, Lettland och Litauen inom 36–60 timmar.

Nato har stärkt den militära beredskapen i Polen och Baltikum efter att Ryssland annekterade Krim 2014. För en dryg vecka sedan beslutade Storbritannien, Tyskland och USA att ytterligare stärka närvaron längs den ryska gränsen i de baltiska länderna från och med nästa år.

I ett tal till duman säger president Vladimir Putin att Ryssland måste höja stridsberedskapen längs gränsen som ett svar på militäralliansen Natos "aggressiva beteende".

– Ryssland är öppet att diskutera den här allvarliga frågan och har mer än en gång visat sin vilja till dialog. Men, precis som inför andra världskriget, så får vi ingen positiv reaktion som svar. Tvärtom förstärker Nato sin aggressiva retorik och sitt aggressiva beteende i närheten av våra gränser, säger Putin.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset