Nyheter Världen

Baltimore lovar fostra polis

Efter justitiedepartementets kritiska rapport om Baltimorepolisen lovar borgmästaren att reformera poliskåren. Arkivbild.
Efter justitiedepartementets kritiska rapport om Baltimorepolisen lovar borgmästaren att reformera poliskåren. Arkivbild.

Polisen använder övervåld och svarta diskrimineras. Den samlade bilden av hur Baltimorepolisen sköter sig är mörk i det amerikanska justitiedepartementets färska rapport.

Staden ska nu sätta departementets råd till förbättringar i verket så snart som möjligt, lovade borgmästare Stephanie Rawlings-Blake på onsdagen. Målet är att skapa "en ny kultur", heter det.

Svarte Freddie Gray, 25 år, skadades så illa i en polisbil att han senare avled. Händelsen förra året ledde till stora protester i Baltimore och nationell debatt om hur polisen i USA behandlar svarta.

Departementet, som drog i gång sin granskning efter Grays död, har studerat tio år av polisens uppförande i Baltimore. Slutsatsen är att hudfärgen har betydelse för vilka polisen stoppar och griper, att polisen är dåligt tränad och brister i effektivitet.

Utredarna har också kommit fram till att polisen rutinmässigt kränker medborgarnas rättigheter genom att olagligt stoppa dem och vara överdrivet våldsamma.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset