Nyheter Världen Sverige Sverige-topp

Ban Ki-Moon lovordar Sverige

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon talade till den tidigare generalsekreteraren Dag Hammarskjölds minne i Stockholms stadshus.
FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon talade till den tidigare generalsekreteraren Dag Hammarskjölds minne i Stockholms stadshus.

Sveriges feministiska utrikespolitik ger kvinnor och flickor kraft och är en nyckel till en ljusare framtid för världen, enligt FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Det var inte dagen för hårda ord ledare emellan, åtminstone inte offentligt, när statsminister Stefan Löfven tog emot Ban Ki-Moon i Rosenbad. De öste beröm över varandra och kunde, med tid för bara två frågor på pressträffen, lätt styra undan allt för knepiga lägen.

– FN har under lång tid varit den mest betydelsefulla internationella plattformen för fred och säkerhet, sade Löfven och prisade den på sina håll så kritiserade Ban Ki-Moon för tre stora FN-bedrifter bara det senaste året.

Ett avtal om globalt utvecklingsbistånd, nya utvecklingsmål och klimatavtalet.

Ban Ki-Moon tackade för svenska insatser och kallade Sverige för en pålitlig och oskattbar partner. Han sade att han tar till sig statsministerns begäran om att kvinnor måste ges en framträdande roll i de FN-ledda försöken och samtalen om att skapa fred i Syrien.

– Jag ska göra mitt bästa, sade Ban Ki-Moon.

Sista år

Ban Ki-Moon, som gör sitt tionde och sista år på posten, kom till Sverige från en konferens som hölls i dag i Genéve i regi av flyktingorganet UNHCR om syriska flyktingar. UNHCR har kritiserat EU:s nya flyktingavtal med Turkiet mycket hårt och i protest slutat bistå EU i mottagningscentra på grekiska öar på det sätt som man gjort tidigare. UNHCR har som motiv angett att det strider mot den egna policyn att bistå i centra som i praktiken blivit låsta förvar.

På frågor om kritiken mot flyktingavtalet säger Ban Ki-Moon:

– Avgörande kommer att bli hur det implementeras.

Prisade de Mistura

Förutom överläggningar, en pressträff och middag med Löfven höll Ban Ki-Moon en föreläsning till en av sina företrädares minne, svenske Dag Hammarskjöld, i Stockholms stadshus.

Där prisade han med många ord Sveriges internationella engagemang och belyste behoven av mer kamp mot flyktingkrisen, att stärka FN, få till hållbar utveckling och att kämpa för fred och säkerhet.

Ban Ki-Moon hyllade också det svensk-italienske Syriensändebudet Staffan de Mistura.

– Han arbetar mycket hårt dag och natt.

Maja Suslin/TT
Statsminister Stefan Löfven tog emot FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon på Rosenbad i Stockholm.