Sport

"Bara ett stort ingenting"

Zlatan Ibrahimovic kom inte loss i landskampen mot Tjeckien.
Zlatan Ibrahimovic kom inte loss i landskampen mot Tjeckien.

Inte många svar.Inte mycket till match.Så kan krönikörernas uppfattning om fotbollslandskampen mellan Sverige och Tjeckien, 1–1, sammanfattas.

Krönikörerna på landets tidningar letade EM-svar i fotbollslandskampen mellan Sverige och Tjeckien på Friends Arena – men hade svårt att tränga genom den dåliga stämningen, det låga tempot och de spelförstörande bytena.

Erik Niva på Aftonbladet fick inte med sig något överhuvudtaget:

"Det var inte dåligt, det var inte bra och det var faktiskt inte ens någonting där mittemellan. I realiteten var det bara ett stort ingenting, eller som det heter på etablerat fotbollsspråk: Det var en traditionsenlig träningslandskamp."

Niva menade att matchen kunde sammanfattas i en enda sekvens:

"Efter en dryg halvtimme transporterade Kim Källström bollen rätt ner i en återvändsgränd, eftersom det helt enkelt inte fanns några löpningar att sätta bollen på. 'Ni måste hjälpa mig, slog Källström ifrån sig', och där och då fick vi matchen i ögonblickssammanfattning."

"Rätt många brister"

Mathias Lühr på Expressen kände inte igen det svenska spelet från playoff-matcherna mot Danmark. Han såg ett landslag som återföll i gamla synder:

"Efter en ordentlig smäll mot Turkiet i Antalya (1–2), så uppenbarades mot Tjeckien nu åter svagheter som vi valde att glömma bort den där underbara kvällen på Parken i Köpenhamn. Vågen av eufori har på fem dagar åter förvandlats till Erik Hamrén-vardag, och den har under sex år visat sig innehålla rätt många brister."

Johan Esk på Dagens Nyheter satte luppen över spelarna på gränsen, de som hade chansen att stärka sina EM-chanser, och hittade ett utropstecken: målskytten Marcus Berg.

"Berg hade i höstas en (o)förmåga att trassla till det och krångla bort bra lägen. Nu smällde han till vackert och klockrent när suveräne Martin Olsson redan i 14:e minuten kom med sin tredje attack på vänsterkanten."

"Hopplöst vilse"

Anders Lindblad på Svenska Dagbladet ställer Berg först i kön för anfallsplatsen bredvid Zlatan Ibrahimovic.

"Målet av Marcus Berg i 14:e minuten var vackert. En målskytts signum. John Guidetti utmanar givetvis Berg om platsen bredvid Ibrahimovic, men får i första hand finna sig i att vara en 'super sub'. Berg besitter förutom sin målfarlighet också nyttig arbetskapacitet i defensiven. Nog så viktigt när motståndet handlar om Irland, Belgien och Italien."

Fredrik Lindstrand på Sydsvenskan såg stora brister i defensiven, och använde Martin Olsson som illustration:

"Inte nog med att ytterbacken missade markering vid tjeckernas kvittering, han var hopplöst vilse ute vid ett par andra tillfällen. [...] Frustrerande för Erik Hamrén. För Sverige har gjort två överlag bra landskamper defensivt under denna samling. Men ändå har man släppt in tre mål. Om det är oskärpa, osäkerhet eller inkompetens är svårt att svara på."