Sport

Bara OS-guld duger för USA

Christen Press, USA, är inte rädd för – press. Arkivbild.
Christen Press, USA, är inte rädd för – press. Arkivbild.

Sverige lägger över all press på USA i OS-kvartsfinalen.Amerikanskorna kunde inte bry sig mindre.– Allt vore ett enormt misslyckande om vi inte tar guldet, säger Christen Press.

För anfallaren Press – jo, hon heter ju faktiskt så – och de övriga spelarna i USA är det vardagsmat att känna pressen att vinna. De regerande mästarna i VM och OS nöjer sig aldrig med något annat än seger.

– Det är så det är att spela i det här laget. Det är vår mentalitet, det är den alltid, och det är det som gör oss så starka, säger Christen Press till TT.

27-åringen, med förflutet i både Göteborg och Tyresö, menar att 0–0-mötet mellan USA och Sverige i förra årets VM är ett talande exempel. Medan det blågula fotbollslandslaget gärna tittar tillbaka på den matchen vill amerikanskorna helst glömma den.

– Om man tittar på resultatet då så är vi inte nöjda med det, men de slog oss inte. Det visar på skillnaden i mentalitet, det är inte okej för oss att spela oavgjort. När vi möter Sverige förväntar vi oss inte något annat än en bra insats och en seger.

"Fysisk match"

Press kan låta kaxig när hon säger det, men USA har med sina resultat byggt upp en stabil grund för att ha gott självförtroende. Och visst finns det också plats för ödmjukhet och respekt när det svenska laget kommer på tal.

– När vi möter Sverige blir det alltid en fysisk match som passar dem bra, det gör att vi måste ta fram alla våra bästa kvaliteter för att få ett resultat.

TT: Någon svensk spelare du är extra rädd för?

– Inte rädd. Men jag har mycket respekt för vissa spelare, Caroline Seger är alltid en spelare jag sett upp till för sin professionalism. Hon gör ofta sitt jobb på mittfältet lite under radarn, men jag vet hur skönt det är att ha henne i sitt lag.

"Parkerar bussen"

USA vann sin OS-grupp på sju poäng, efter segrar mot Nya Zeeland och Frankrike följt av ett kryss i den sista matchen mot Colombia.

Förbundskapten Jill Ellis, som tidigare jobbade tillsammans med Pia Sundhage i USA:s landslag, tror sig veta hur ex-kollegan planerar att försöka vinna fredagens kvartsfinal på Mané Garrincha-stadion i Brasília.

– De kommer att "parkera bussen" och försöka spela så lågt de bara kan, och sedan satsa på omställningar och försöka döda matchen den vägen, säger brittiskan.

– Det är få lag som Pia anpassar sig till, men hon kommer utan tvekan att göra det, precis som hon gjorde i VM förra året.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset