Nyheter Sverige Sverige-topp

Barn har placerats på olagliga hem

Omid Mahmoudi, vice ordförande i Ensamkommandes förbund i Malmö, upprörs över att barn fått bo på hem utan tillstånd och vill se att dessa stängs.
Omid Mahmoudi, vice ordförande i Ensamkommandes förbund i Malmö, upprörs över att barn fått bo på hem utan tillstånd och vill se att dessa stängs.

När tiotusentals ensamkommande barn förra hösten kom till Sverige var det bråttom att hitta tak över huvudet åt dem. Så bråttom att vissa kommuner inte hann kolla upp HVB-hem där barnen placerades.Nu hittar IVO allt fler verksamheter som bedrivits olagligt.

– Jag får rapporter varje vecka om att man ute i landet vid sina inspektioner eller via anmälningar upptäcker verksamheter som uppenbart inte har tillstånd, säger Birgitta Hagström, avdelningschef vid Inspektionen för vård och omsorg (IVO), med ett särskilt ansvar för ensamkommande flyktingbarn.

Det är kommunerna som har ansvar för att ordna boende för ensamkommande barn och ungdomar. Ofta placeras de på privata HVB-hem eller stödboenden, som bara får drivas om de först fått ett tillstånd av IVO.

Men den senaste tiden har det dykt upp allt fler ärenden hos myndigheten, där det visat sig att verksamheter runt om i landet har drivits utan tillstånd.

Hann inte

– Om man startar utan tillstånd är det antingen för att man inte är seriös eller för att man inte har kunskaper om att det krävs. Då är ju risken att man inte har kunskaper i övrigt heller kring vilka rättigheter barnen har eller vad som gäller över huvud taget. Då är det stor risk att det finns brister i verksamheterna, så att de inte kan garantera en trygg och säker vård för de här barnen, säger Annika Algeblad, enhetschef vid IVO:s avdelning Mitt.

Under förra året kom totalt 35 369 ensamkommande flyktingbarn. Flest kom under årets sista månader – från september till och med december sökte drygt 26 000 barn asyl. Kommunerna ska kontrollera de privata hem där de väljer att placera ensamkommande, men att detta brustit under den pressade situationen har enligt Birgitta Hagström en förklaring:

– De hann inte. Det handlade om att hitta tak över huvudet och då gjorde en del kommuner placeringar utan att kontrollera: vad är det här för verksamhet, och har de tillstånd.

TT: Vilket ansvar har ni själva, har ni varit tillräckligt snabba i processen att bevilja tillstånd?

– Vi har ett ansvar, för vi har inte heller hunnit med i den takt vi önskar att vi skulle ha gjort. Det blev en väldig anhopning av ansökningar i slutet av året och vi har satsat och prioriterat så mycket vi kan. Men många ansökningar har inte varit kompletta utan vi måste begära kompletteringar och förklara, och det tar mycket tid.

"Måste stängas"

Omid Mahmoudi är vice ordförande för Ensamkommandes förbund som driver mötesplats Otto i Malmö, ett öppet hus för ensamkommande flyktingbarn. Han upprörs av att boenden drivs olagligt:

– Det måste ju finnas en anledning till att de inte har tillstånd. De kanske inte har sökt eller inte fått godkänt? De kanske inte har utbildad personal eller tillräckligt med resurser?

– De måste stängas, på en gång. Det är ett sätt att hindra att fler barn drabbas. Barnen har precis varit med om krig och en traumatisk resa och så hamnar de på ett boende här som ingen vet vem som äger, och som saknar tillstånd, fortsätter han.

Emil Langvad/TT
Omid Mahmoudi, vice ordförande i Ensamkommandes förbund i Malmö.