Nyheter Sverige

Barnamördare oftast föräldrar

Ett föräldrapar i Malmö har anhållits misstänkta för att ha mördat sitt barn. Arkivbild.
Ett föräldrapar i Malmö har anhållits misstänkta för att ha mördat sitt barn. Arkivbild.

Ett föräldrapar i Malmö har anhållits misstänkta för att ha mördat sitt spädbarn.Barnamord är ovanliga i Sverige och i nio av tio fall är gärningsmannen en av föräldrarna.– Brotten sker nästan uteslutande i hemmen, säger kriminolog Mikael Rying.

Mannen och kvinnan anhölls tidigt på fredagsmorgonen misstänkta för mord på sitt fyra veckor gamla barn. Sjukvårdspersonal larmades till parets bostad i västra Malmö vid tretiden på natten och hittade ett livlöst spädbarn. Återupplivningsförsöken var lönlösa.

Attackerat sin hustru

– Det är sjukvårdspersonalen som fattar misstanke om att barnet kan ha blivit utsatt för någon form av våld och kontaktar polis, säger Lars Förstell, presstalesperson vid Malmöpolisen.

Pappan ska nyligen ha dömts för olaga hot mot sin gravida hustru efter att ha gjort ett utfall med kniv mot henne, skriver Sydsvenskan. En bekant ska ha gått emellan, men skadades av kniven och mannen dömdes även för misshandel. Enligt Kvällsposten blev påföljden för pappan skyddstillsyn och behandling mot sitt missbruk.

– Jag kommenterar inte sådana omständigheter, säger kammaråklagare Elena Severin till TT.

Paret är i 30-årsåldern och en begäran om offentlig försvarare till både kvinnan och mannen är inlämnad till Malmö tingsrätt.

– Jag kommenterar inte vilka omständigheter vi har eller deras inställning i nuläget, säger Severin.

Föräldrar som dödar

Dödligt våld mot barn är ovanligt i Sverige och antalet fall har minskat de senaste tjugo åren. Årligen mördas omkring fem barn och i nio av tio fall där offret är under 15 år är gärningsmännen någon av barnets föräldrar, uppger Mikael Rying, kriminolog på polisens utvecklingscentrum i Stockholm, för TT.

– Brotten sker nästan uteslutande i hemmen. Det betyder att det är väldigt ovanligt att det finns skyddande faktorer för barnet, det vill säga att andra vuxna kan ingripa när händelsen sker, säger Rying.