Nyheter Världen

Basehoppare befaras död i Norge

Branterna är dramatiska i Sunndalsfjällen. Bilden togs vid ett räddningspådrag 2014 lite väster om toppen där en basehoppare nu tros ha förlorat livet.
Branterna är dramatiska i Sunndalsfjällen. Bilden togs vid ett räddningspådrag 2014 lite väster om toppen där en basehoppare nu tros ha förlorat livet.

En utländsk basehoppare befaras ha omkommit vid ett fjällhopp i Norge. Väderförhållandena är så svåra att räddningspersonal inte räknar med att nå fram till platsen förrän på söndag.

– Vi måste tänka på säkerheten för manskapet som ska in och göra jobbet. Det är snö, lösa massor och dålig sikt för flyg. Vi har planlagt en aktion som kan ta sex timmar och då måste vi ha väderutsikter som gör att vi kan jobba utan nederbörd, dimma och mycket vind i sex timmar, säger Olav Gjøvik, tjänstgörande länsman i polisdistriktet för Møre och Romsdal, till norska radion NRK.

Larmet om hopparen, norr om Hårstadnebba vid Sunndalsøra, kom i torsdags kväll. Fjällområdet ligger längst in i en fjord, öster om Molde och Ålesund. Efter knappt två timmar upptäckte flygande ambulanspersonal hopparen på en svårtillgänglig klippavsats på drygt 1 200 meters höjd.

I söndags miste en 30-årig amerikan livet vid basehopp från fjället Katthammaren bara en timmes resväg från Hårstadnebba, skriver tidningen Adresseavisen.

Det har också tidigare hänt dödsolyckor med basehoppere i Sunndal. För fem år sedan dog en nyzeeländare vid ett misslyckat hopp från Hårstadnebba. 2002 omkom en man från Molde på samma fjäll.

Granntoppen Langrabbpiken krävde en australisk basehoppares liv 2007.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset