Sport Sport-topp

Basketlandslaget krossat av Spanien

Sverige förlorade stort mot Spanien. Arkivbild.
Sverige förlorade stort mot Spanien. Arkivbild.

Basketlandslaget blev totalt förödmjukat av Spanien.Efter jätteförlusten – 45–93 – är EM långt borta för Sverige.– Det är tungt. Vi var hjälplösa både i anfall och försvar, säger förbundskapten Jurgita Kausaite.

Sedan Kausaite tog över efter Lasse Johansson i höstas har Sverige uppträtt som ett lag helt utan harmoni i EM-kvalet. Mot Finland i lördags blev det – efter många om och men – i alla fall en seger. Men borta mot Spanien på onsdagen nåddes ett lågvattenmärke när landslaget åkte på sin största förlust på 13 år.

– Spanien fick göra precis som de ville, säger en mycket besviken Kausaite till TT.

Den fiaskoartade kvällen i Logroño började med att Farhiya Abdi bars ut fotskadad och gjorde den långa blågula skadelistan ännu längre redan efter 53 sekunder. Den fortsatte med att de spanska stjärnorna hade lekstuga med Sverige.

Kausaite tvingades ta sin första time out efter drygt tre minuter, när Spanien hade skaffat sig ett tidigt 13–4-grepp.

Sedan blev det ännu värre.

Skiljde 31 poäng i paus

Efter en period hade spanjorskorna, anförda av Alba Torrens och Sancho Lyttle, sprungit iväg till 27–12. I halvtid hade ledningen växt till 49–18.

Att Spanien skulle vara det bättre laget var minst sagt väntat, men att Sverige skulle bjuda så klent motstånd hade nog inte hemmalaget kunnat drömma om.

Allting tyder på att Sverige blir tvåa i gruppen och att målskillnad kommer att avgöra om laget är en av de sex bästa grupptvåorna som når EM. Det gjorde raset i den första halvleken extra smärtsamt för landslaget.

– Det var jättetungt för spelarna att fortsätta när man känner att vi är chanslösa, säger Kausaite.

Zahui vassast framåt

Som tur var slog Spanien av lite på takten efter paus och drog "bara" ifrån med ytterligare 17 poäng i andra halvlek.

Amanda Zahui (21 poäng) var effektivast framåt för Sverige, som avslutar EM-kvalet hemma mot Finland den 23 november. Då krävs med all säkerhet en liknande kross – med blågula segersiffror – om Sverige få spela sitt tredje raka EM-slutspel i Tjeckien nästa sommar.

Men Sveriges chanser att nå EM orkade förbundskaptenen knappt tänka på efter överkörningen i Spanien:

– Jag vill inte ens prata om det i kväll. Jag lider med spelarna, de har kommit för att spela med landslaget för att få bättre resultat än så här, säger hon.