Sport

B.B.S. Sugarlight i olympiaform

B.B.S.Sugarlight med kusken Peter Untersteiner vann finalen i Olympiatravet förra året och siktar på att ta andra raka. Arkivbild.
B.B.S.Sugarlight med kusken Peter Untersteiner vann finalen i Olympiatravet förra året och siktar på att ta andra raka. Arkivbild.

I fjol vann B.B.S Sugarlight Olympiatravets final med Peter Untersteiner i sulkyn. I uttagningsloppet på Axevalla visade den norskägde hästen olympiaform när han vann på starka 1.10,8.– Nu är han nära toppformen, log amatörtränaren sade Fredrik Solberg.

B.B.S Sugarlight är född i Sverige men tränas strax innanför den norska gränsen i Fredriksstad av amatören Fredrik Solberg. Inför lördagens start i den andra olympiauttagningen hade hästen fått två genomkörare. Formtoppen skulle vara i antågande, ansåg både Solberg och Untersteiner.

Men det var bättre än så.

"Väldigt löpsugen"

B.B.S Sugarlight travade ett av sina bästa lopp någonsin över medeldistans. Han tvingades öppna första halvvarvet lite bättre än 1.09 innan han satt i spets. Första varvet gick efter 1.12, sedan skruvades farten upp rejält och varken Papagayo E. eller Global Money kunde följa.

– Han var väldigt löpsugen i dag och det var en fröjd att köra honom. Åtta hundra meter från mål sög han bara i grejerna, trots att det gått så fort. Och han kan ju hålla farten så länge, utan att bli trött. En världsprestation, berömde Peter Untersteiner.

B.B.S Sugarlight slog igenom på allvar på just Axevallatravet för drygt två år sedan. Det var här som han vann sitt första V75-lopp efter att tidigare fört en blygsam tillvaro. Sedan det makalösa genombrottet har sjuåringen gjort 32 starter, vunnit 14 lopp och travat in hela 5,8 miljoner kronor.

De största segrarna kom i fjol i Olympiatravet på Åby och i Oslo Grand Prix hemma i Norge. Tillsammans gav de tre miljoner kronor.

– Jag har aldrig varit med om en sådan här utveckling. Vi pratas vid ibland, jag och Fredrik, jag kommer med goda råd som att inte ändra på träningen, utan köra på som vanligt, men det är han som gör jobbet för att ha hästen i form till varje start, sade Untersteiner.

Siktar på andra raka

Fredrik Solberg var väldigt glad efter vinsten i det andra uttagningsloppet till Olympiatravet.

– Hästen hade ju inte vunnit sedan i juni i fjol och därför var det här en extra skön seger. Men jag har haft Olympiatravets final (30 april) länge i sikte och det känns som om vi har hittat rätt. Han är nära toppformen nu. Nu blir det bara lite jogging i skogen och lite dressyrträning. Tre veckor till finalen känns perfekt. Jag vill väldigt gärna vinna på Åby en gång till, sade Solberg.

Som titelförsvarare var B.B.S Sugarlight redan klar för olympiafinalen. Tvåan Sauveur kan mycket väl få ett wild card. Han gjorde en topprestation i första starten mot världseliten. Åke Lindblom backade ner sin stjärna från start och hamnade som fjärde häst i andraspår. På sista långsidan attackerade ekipaget i tredjespår och fullföljde väldigt starkt.

– Sauveur var ruggigt bra. Jag är helnöjd. När Papagayo E. gick fram utvändigt ledaren så tidigt var det bara för oss att avvakta där bak. Hästen har bara gjort 25 starter och han är fortfarande orutinerad. Men det här var bra, sade Lindblom.

On Track Piraten (Hans Strömberg) vann det första uttagningsloppet på Solvalla. Svenska Your Highness och franska stoet Anna Mix har fått varsitt wild card.

Läs också