Nyheter Toppnyheter Världen

Bekräftat: 23-åringen är svensk

Poliser framför de utblåsta fönstren vid flygplatsen Zaventem i Bryssel. Arkivbild
Poliser framför de utblåsta fönstren vid flygplatsen Zaventem i Bryssel. Arkivbild

Den häktade 23-årige mannen som är misstänkt för delaktighet i terrordåden i Bryssel är svensk, bekräftar den belgiska federala åklagarmyndigheten för TT.Samtidigt kommer uppgifter från förhören med den terrormisstänkte svensken.

Efter att 23-åringen greps i fredags har han pekats ut som svensk medborgare i både svenska och europeiska medier. Men belgiska utredare har inte bekräftat uppgifterna – förrän i dag.

Eric van der Sypt, talesperson för den federala åklagarmyndigheten, uppger också att utredarna har kontakt med svenska myndigheter, men att man inte har begärt information om huruvida den häktade 23-åringen är medborgare i Sverige.

– Om han har ett svenskt medborgarskap eller inte, är inte intressant för oss. Men vi vet att han kommer från Sverige, säger Eric van der Sypt till TT.

Två gömställen

Det belgiska public service-bolaget RTBF rapporterar om uppgifter som ska ha framkommit vid förhör med den svenske 23-åringen. Terrorcellen var uppdelad i två grupper med separata gömställen i Bryssel. Svensken bodde i en lägenhet i Etterbeek i Bryssel tillsammans med attentatsmannen från tunnelbanestationen Maalbeek, medan de självmordsbombare som slog till på flygplatsen bodde i Schaerbeek.

Den väska som 23-åringen sågs bära den dag då bombdåden ägde rum hade polisen förväntat sig att hitta när man sökte igenom hans gömställe men de har ännu inte dykt upp. Utredarna tror att den skulle kunna vara fylld med vapen eller sprängämnen, uppger RTBF.

Planen: Ny attack i Paris

Samtidigt kommer uppgifter om att den terrorcell som slog till på flera platser i Bryssel i mars egentligen hade tänkt utföra en ny attack i Paris. Men när den franska polisen överraskade männen genom att gripa flera nyckelpersoner valde man med kort varsel att utföra attackerna på närmre håll, uppger belgiska åklagare.

"Flera delar i utredningen har visat att gruppen till en början hade för avsikt att slå till mot Frankrike igen", skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Överraskade över hur snabbt utredningen gick framåt beslutade de att genomföra en attack i Bryssel".

En av de fyra gripna terrormisstänkta männen i Bryssel, den 31-årige Mohamed Abrini, har erkänt att han var på flygplatsen vid dådet och att han är "mannen i hatt". I går häktades han, anklagad för terrorbrott efter Brysseldåden, enligt åklagare.