Sport Sport-topp

Belgien testar "svenskt" inför EM

Romelu Lukaku, Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois och Dries Mertens imponerar på Hasse Backe. Arkivbild.
Romelu Lukaku, Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois och Dries Mertens imponerar på Hasse Backe. Arkivbild.

Belgien laddar inför fotbolls-EM mot svensktränade Finland – med en förbundskapten som är full av beundran.– Det här är Belgiens troligen bästa generation genom tiderna, säger Hasse Backe.

Den svenske tränarveteranen har haft en tuff början på sin tid som finländsk förbundskapten. Onsdagens möte med världstvåan Belgien kan mycket väl leda till femte raka förlusten.

Fast det kvittar.

– När man får chansen att möta de bästa så ska man göra det. De förlorade matcherna och rankningen spelar ingen roll för mig. Det viktigaste är VM-kvalet i höst, säger Backe i en fåtölj på det finländska spelarhotellet utanför Bryssel.

Att Belgien möter Finland och sedan Norge (på söndag) i sina sista träningsmatcher inför EM är ingen slump.

– De har Sverige och Irland i gruppen och vill nog se hur det är att spela mot skandinaviska lag, säger Backe, som försökt ge sitt Finland en "svensk touch" över försvarsspelet.

Belgien har haft skadeproblem inför EM och kastade på tisdagen in Genk-backen Christian Kabasele, 25, som siste man i truppen.

Offensivt ser det friskare ute. Och de belgiska mittfältsstjärnorna får Backe att låta lyrisk.

– Jag har alltid älskat Kevin De Bruyne, han växer hela tiden. Och när Eden Hazard har en bra dag är han nästan ostoppbar. Och så som Yannick Carrasco har spelat på sistone med Atlético Madrid är absolut fantastiskt, säger Hasse Backe.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset