Sport

Bengtsson illa ute – men till final

Angelica Bengtsson i EM-kvalet i damernas stavhopp i Amsterdam.
Angelica Bengtsson i EM-kvalet i damernas stavhopp i Amsterdam.

Angelica Bengtsson var riktigt illa ute i kvalet.Till slut redde hon ut problemen och såg till att göra Michaela Meijer sällskap i EM-finalen i stavhopp.– Det var inte så stabilt, säger Bengtsson.

Angelica Bengtsson har bara gjort en tävling utomhus tidigare i år. Då hoppade hon 4,61 på Sollentunagalan, efter en trög start med två rivningar på ingångshöjden 4,21.

I EM i Amsterdam upprepade sig historien till stor del.

Bengtsson satte sig i stora problem när hon rev de två första hoppen på 4,20, men klarade i tredje och tog sig senare över 4,45. Det räckte till final.

– Jag har väl ingen bortförklaring egentligen, varför jag rev de första två försöken. Men det var riktigt skönt att ta i tredje, säger hon.

– Och andra försöket på 45 var riktigt bra, jag hade "flowet" och kom högt över.

Teckenspråksproblem

Det finns en hel del att slipa på inför lördagskvällens final. Inte minst kommunikationen med pappa Glenn som sedan i våras tränar Bengtsson igen.

– Det var lite svårt att kommunicera med pappa, han hade ett teckenspråk och jag hade ett annat. Man hörde absolut ingenting, det var högt uppe på läktaren och man fick inte gå över löparbanan, säger småländskan.

– Han gjorde ett tecken som jag fattade som att jag skulle få upp höften i hoppet. Jag tänkte "okej, det hjälper inte mig med teknikråd mitt under tävling". Men det var tydligen ställningen han menade, kom jag på sen. Att vi skulle ha flyttat den.

Michaela Meijer hade ett mindre dramatiskt kval. Göteborgskans enda kvalplump var i första försöket på 4,45, när den starka sidvinden gjorde att hon avbröt ansatsen, innan hon klarade i andra.

– Det känns bra. Jag tänker att jag ska prestera bättre än vad jag gjorde på VM-finalen senast, säger Meijer med dagens understatement.

Gunnarsson otröstlig

Då, i Peking, rev Meijer ut sig direkt i finalen utan att ha klarat en enda höjd. 16-åriga talangen Lisa Gunnarsson fick vara med om liknande besvikelse i Amsterdam, när hon inte klarade mer än 4,00 i kvalet. Efteråt satt hon länge otröstlig på innerplanen.

– Inget stämde i dag, ingenting, säger Gunnarsson.

Hon får i stället ladda om inför sitt stora mål den här säsongen: Junior-VM i Bydgoszcz, som avgörs senare i juli.