Nöje Musik TV

Bengtzing: "Alla genrer behövs"

Linda Bengtzing slutade sist i deltävlingen i Gävle. "Jag såg redan på publikrepet att de inte var de reaktioner som jag annars brukar se när jag är ute och jobbar. Då insåg jag att det skulle bli tufft", säger hon.
Linda Bengtzing slutade sist i deltävlingen i Gävle. "Jag såg redan på publikrepet att de inte var de reaktioner som jag annars brukar se när jag är ute och jobbar. Då insåg jag att det skulle bli tufft", säger hon.

Veteranerna fortsätter att falla tungt i Melodifestivalen. Linda Bengtzing och Martin Stenmarck slutade sist och näst sist i den fjärde deltävlingen. – Det är kanske så här det ska vara, säger Stenmarck till TT.

Det har varit årets stora snackis i Melodifestivalen. Unga artister som gör modern radiopop har gått hur bra som helst medan de äldre artisterna och de mer traditionella bidragen har floppat.

Och trenden höll i sig även i den fjärde och sista deltävlingen.

– Jag trodde helt ärligt att jag skulle gå vidare, för jag tycker att låten är så bra, säger Martin Stenmarck som slutade näst sist.

Han tycker att den stundande finalen blir som "en popplatta" medan Linda Bengtzing, som kom allra sist i Gävle, liknar den vid en "Idol-tävling".

– Men det är väl en naturlig utveckling, det får man ju förstå. Däremot tror jag att programmet behöver alla genrer för att förbli så populärt som det är. Hela registret krävs, säger Bengtzing.

"Ett annat mål"

Det har spekulerats i om årets veteranfall kan göra så att artister som verkar i genrer som tilltalar en äldre publik inte kommer att vilja ställa upp i Melodifestivalen framöver.

Det tror dock inte Bengtzing.

– Det kan hända att jag i morgon känner att "nu får det fasen vara nog". Men just nu känner jag bara att om jag får vara med igen så vill jag experimentera, jag kanske ska sjunga en ballad? Eller så samlar man ihop ett gäng veteraner och gör något tillsammans, säger hon.

– Man kan ha ett annat mål med tävlingen, som att stärka sitt varumärke.

"Smakförskjutning"

Martin Stenmarck är osäker på om utvecklingen är bra eller dålig för tävlingen.

– Men de har något att fundera på, Christer Björkman och de andra, säger han.

Melodifestivalens exekutive producent Christer Björkman säger att man inte kan dra slutsatser av ett enskilt år. Han menar att det kan se helt annorlunda ut nästa Melodifestival.

Däremot tror han att det kan bli svårt för en traditionell schlager att vinna Melodifestivalen igen.

– Jag tror att det har skett en väldigt stor smakförskjutning de senaste fem åren. Om man tittar på det som har vunnit och det som sedan också går väldigt bra i Eurovision så är det ju så att det är väldigt moderna uttryck, oavsett om det är en ballad eller om det är en upptempolåt, säger Björkman.

Jessica Gow/TT
Martin Stenmarck trodde stenhårt på final – men slutade näst sist i Melodifestivalens fjärde deltävling.